Кметът на Скриняно: Законът не ни разрешава да имаме канализация!

Кирил Стоименов, снимка:infomreja.bg

„Не стига, че  новият закон  за изборите ни лишава от правото  да си избираме кмет, та ще ни го назначават управляващите, ами  друг закон пък ни държи в средновековието и третира канализацията на селото като незаконна, като в същото време не позволява да я узаконим и цивилизоваме”. Това сподели кметът на кюстендилското село Скриняно Кирил Стоименов, който ще се окаже последният избран кмет на това населено място, чиито постоянни жители са около 250. От есента на местните хора ще им сложат назначен чиновник да им решава проблемите, които може и съвсем да не познава.

Значителна част от къщите в селото са вързани в канализационна мрежа, отпадните води от която се събират в така наречения утайник  близо до р. Бистрица. В него  се оттича и канализацията на съседното село Николичевци. Взети заедно, двете села събират около 800 жители, но законът позволявал изграждането на пречиствателна станция само, ако тя ще обслужва минимум 2000 души. „Напрактика ползваме  нещо като колективна септична яма, разположена край пътя за близкото село на Майстора–Шишковци”, уточни Стоименов. Той е категоричен, че ако един селски кмет няма правомощията и финансовия ресурс да реши подобен важен проблем, почти всичко друго, което е в състояние да направи, е дребно, преходно и е само отчитане на дейност. А държавата се готви да направи кметовете по селата обикновени канцеларски чиновници, от които избирателите няма и да могат да искат нещо, защото не те ще са им гласували доверие и ще са ги натоварили с отговорности.

КОМЕНТАРИ

посока за проверка20:34 - 16.05.2013
Може би кметският наместник на с. Скриняно,"покровителстван" от общинският кмет Паунов и лицето ииван марамски от същото село берат общинските череши и парите от тях потъват незнайно къде? Може би прокуратурата ще се поинтересусува от въпроса - колко декара са общинските череши, как се стопанисват, кои ги бере и кой прибира дохоходите от тях? Има ли изобщо някаква отчетност? Моето семейство миналата година от около 1 декар сравнитетелно малки дръвчета получи близо 700 лв. чисто с приспаднати разходи.
ХХХХ13:00 - 16.05.2013
Как ще отговори кметският наместник на с. Скриняно на въпроса, защо отпадните води от ФУРНАТА, която стопанисва, не се изхвърлят в канализацията (макар и незаконна и минаваща на 4-5 м от фурната), по негови думи, а в близката вада за напояване на селскостопански имоти?
запознат12:55 - 16.05.2013
ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО ТОЗИ "ПРЕКРАСЕН" КМЕТСКИ НАМЕСТНИК Е "ПОМОГНАЛ" НА ОБЩИНАТА СЪЩАТА ДА ПРОДАДЕ, ЗА ВТОРИ ПЪТ ПРОДАДЕНИТЕ ВЕЧЕ ОТ НЕЯ ИМОТИ ,НА ДРУГО ЛИЦЕ С КОЕТО Е БИЛ В БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ ,ПРЕДСТАВЯЙКИ ИМОТИТЕ ЗА "ПУСТЕЕЩИ НЕОБРАБОТВАЕМИ" ,ВЪПРЕКИ ЧЕ БИЛИ ОВОЩНИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ ГРАДИНИ И БИЛИ ПЛАТЕНИ НА ОБЩИНАТА ПРЕДИ 20 ГОД.
пояснение12:35 - 16.05.2013
този мазник който взима само кметска заплата не прави нищо за това село,а си стои по цял ден в собствената фурната и превърната и в магазин,а също нака не е и от селото не е направил нито едно подобрение за това село,въпреки,че всяка година бере общински череши над 20 дка и парите не се знае къде отиват.В селото само централения път правен отдавна е асфалтиран и е с дупки-всичко останало е кал през дъждовно време.

FACEBOOK