В Соволяно почетоха паметта на Апостола на свободата

Снимка: Infomreja.bg

Пред паметната плоча в центъра на селото бяха поднесени цветя

При много строги мерки за дистанция в кюстендилското село Соволяно вчера почетоха паметта на Васил Левски в чест на 148-годишнината от неговата гибел.

Секретарят на Народното читалище "Светлина1871 г.", Корнелия Чизмова, с няколко изречения приветства присъстващите гости от Кюстендил, хората от пенсионерския клуб и други присъстващи местни жители, около 20-ина, които по традиция винаги уважават мероприятията в селото и почитат паметта не само на Дякота Левски, но и на героите, загинали във войните.

В Соволяно върви легендата за идването на Левски в тяхното село през 1871 г., когато той е оставил някакви писма и е подарил две-три книги, които са запазени и до днес, и които книги са поставили началото на събирането на книги. И така - книга по книга, докато се сложи началото на тяхната библиотека.

Поединично, те пристъпиха до паметната плоча и изпълняваха здравните разпоредби с цел предпазване от епидемията, като поднесоха цветя и се поклониха пред гения на революцията, който, както е обикалял надлъж и нашир из България, за да организира комитети, така е посетил и село Соволяно, с който факт местните се гордеят.

Цветя положиха Росица Плачкова - зам.-кмет на Община Кюстендил, Слава Соколова - гл.специалист към Отдел '' Култура и духовно развитие'', Боби Клечков - председател на БСП-Кюстендил, Пламен Илиев - кмет на с. Соволяно, Зоя Кирилова - председател на НЧ ''Светлина1871'' в с. Соволяно, представители на пенсионерски клуб, читалищни дейци и други жители на селото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK