Къща за занаяти и много изненади за „Балканска черга“ в Шишковци

Снимки: Личен архив

Показват пътя на млякото и житото

Къща за занаяти „пониква“ в центъра на село Шишковци, за стартиращия тази събота /21 септември/ Международен фестивал „Балканска черга“.

Къщата ще започне да се изгражда ден по-рано, като идеята е на Етноцентър „Рубин“. В нея майстори занаятчии от региона ще покажат стари и позабравени занаяти като кошничарство, тъкачество, дърворезба и др.

„Както обещахме и по-рано ще покажем старата традиция за обработката на млякото и приготвянето на масло и сирене. За съжаление по независещи от нас причини кравата Пенка няма да може да присъства на празника, но за сметка на това ще поставим огромна снимка с нея.

Предвидили сме да бъде направен специален кът с кошара, а сръчни жени от селото ще покажат нагледно пътят на млякото и производството на различни продукти от него“, обяви организаторът на проявата Борислав Крумов, който за 9-а поредна година успява да събере българи сърби и македонци на една обща черга.

Официалното откриване е от 11.30 часа /21 септември/ в центъра на Шишковци, а от 12 часа на изложба-базар ще бъдат показани картини от местни художници, черги и селскостопанска продукция.

Естествено, че няма да липсват и много песни, танци, веселие и традиционна българска и сръбска скара, допълни още Крумов.

В залата на читалището, четири кюстендилски художнички, ще подредят изложба живопис с мотиви от кюстендилкото краище.

На 22-ри септември пък нашите сънародници от Босилеград ще зарадват многобройните жители и гости на селото с демонстрация на качамак, ще бъде показан и пътят на житото от нивата до зелника. Както традицията повелява тогава ще бъде подредена и 80-метровата черга от зелници.

И през третия ден всички гости и участници на „Балканска черга“ ги очакват много изненади и веселие.

Именно тогава ще се проведе и традиционния турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK