Кметът на с. Шишковци посрещна участниците в шестия студентски пленер „В духа на Майстора“

Снимки: Читалище "Асклепион"

За поредна година кметът на с. Шишковци Климент Терзийски бе неизменен домакин на студентите, които участват в пленера „В духа на Майстора“.

Арт събитието е съвместна инициатива на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ и Националната художествена академия. Младите творци живеят и творят десет дни в автентичната атмосфера, в която е създавал своите живописни платна и великият художник.

Със съдействието на кмета на селото те се настаняват в домовете на местни хора, сближават се с тях, опознават живота им и се превръщат в част от техните семейства.

Климент Терзийски  е своеобразен комендант на събитието и дори преди общинската фирма „Ученическо хранене“ да поеме грижата за храната на гостите, самият той поемаше ролята и на готвач и измисляше какво ли не, за да храни всеки ден младите творци с вкусни и здравословни местни специалитети.

Заради здравословен проблем тази година той отстъпи домакинската роля, но беше в пълното си право лично да посрещне и да поздрави новите студенти на откриването на пленера в къщата-музей на Майстора.

Вие сте като наши деца и внуци и ние ще направим всичко възможно да се чувствате  тук като у дома си. Надявам се поне един от вас да стане творец от величината на Майстора и ви пожелавам всеки  да дава най-доброто от себе си за своята творческа реализация, каза той на младите гостиш на селото.

Заедно с него участниците в пленера поздрави и директорът на Художествената галерия Валентин Господинов. Гост на откриването бяха  заместник-кметът по хуманитарните дейности Светли  Василев, най-дългогодишният директор на галерията Недко Каблешков, художници, журналисти и хора от селото.

Изложбата от студентските творби, създадени в дните на пленера, ще бъде открита в Художествената галерия на 28 юни.

В програмата на пленера е включено и традиционното събитие „Поезия и музика край Струма“, в което тази година към основният му организатор НЧ „Асклепион 1998“ като партньор се присъединява и издателство „Библиотека България“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK