Кметът на с. Габра отговаря! "Правя каквото мога!"

Снимка: bTV

Кметът на елинпелинското село Габра, от където е родом майката на изоставеното дете, сподели пред ИНФОМРЕЖА за помощта и неволите, които има покрай този случай.

Андрей Пенчев бе нападнат с въпроса: „Къде беше кметът на селото, та не помогна на майката?“

Пенчев отговаря също с въпрос: „Какво мислите вие, че може да направи кметът?“

Това, което той е имал като правомощия е използвано и сторено. Не се е активирал чак когато е станал инцидентът, а е бил активен в длъжността си и преди това.

Много важно условие в темата е, че майката Мария нито един път не е отишла при него да потърси помощ.

„Имаме разлика в годините. Аз мога да съм ѝ баща, разбираемо е, че няма да дойде при мен и да говори за проблемите си, които са от твърде личен характер. Аз съм мъж, тя няма да сподели и за здравословните ѝ проблеми“, започна Пенчев.

Той уточни, че в селото има млечна детска кухня, но тъй като бебето е твърде малко, то не може да се възползва от нея. Все пак кметът е готов да плаща храната, осигурена от кухнята, от собствения си джоб.

Обвиненията към работодателя на жената са напълно основателни, категоричен е Пенчев. Собственикът на заведението, където Мария е работила като сервитьорка, я е уволнил със задна дата, за да не плаща здравни осигуровки.

Още по-нечовешко е, че изгубила здравните си права, жената отива на лекар заради гинекологичния ѝ проблем, който не е известно дали е от преди, или след раждането. Лекарят ѝ казва, че трябва да се оперира незабавно, но не ѝ казва, че трябва да плати операцията, защото права няма!

От кмета разбрахме още, че по адресна регистрация майката се води в София, а детето е жител на селото. Така че социалните в Елин Пелин са поставени в необичайно положение, защото трябва да помогнат на майка, която не е в района на институцията, но пък детето – е.

Пенчев сподели своето отвращение от медиите и лъжите, които текат в пространството, обвиненията, некомпетентността.

Той е напълно убеден, че е свършил своята работа.

„Докато майката беше задържана в Седмо районно в „Младост“, знаете ли кой я измъкна? Знаете ли, че я пуснаха, защото аз отидох да я взема? Най-лесно се упреква!“

Чие е детето също остава мистерия. Майката твърди, и пред кмета, че детето е от бившия ѝ мъж, който обаче не иска да го припознае.

Те имат официален развод, но са продължили да общуват след раздялата, най-малкото заради 13-годшната им първородна дъщеря.

„На майката са изплатени само 100 лв. майчинство за 5 месеца, а би трябвало да са 185. Защо е станало така? Как? Не съм компетентен в тази сфера, но знам, че не е редно!“

Пенчев даде пример с многодетна майка от Габра на 6 деца, която успява да гледа безпроблемно децата си.

Тя работи като магазинерка, а в свободното време е на полето, където бере ягоди, за да допълни бюджета. Бащата също се труди усилено. Свързват двата края. Момичето е завършило Немската гимназия в София, но образованието не ѝ е помогнало.

Случаят ще продължи да се изяснява.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK