Кметът на с. Драговищица Драголюб Стоянов: Работният ми ден никога не свършва

Драголюб Стоянов - кмет на с. Драговищица, снимка: infomreja.bg

 

Какво успяхте да направите за селото през последните четири години?

 

В едно населено място винаги има какво да се върши. Ако някой кмет каже, че всичко е свършено, или обратно, че нищо не е направено - не е вярно.

 

С каква инфраструктура разполага Драговищица?

 

Специално за Драговищица  мога да ви кажа - това е център на бивша община. До 1979 г. имаше селски общински народен съвет, а след това до 1987 г. селото беше център на селищна система. Поради тази причина много от нещата в Драговищица са свършени. Почти всички улици са асфалтирани, с изключение на една. Канализирани са дерета. Изградени са основните обществени сгради като читалище, поща, детска градина, която в момента не функционира. Но това не значи, че няма какво да се прави. По всяко време в едно кметство, в едно населено място има какво да се върши. И ако трябва да се каже какво сме направили през този мандат: стремили сме да направим онова, което е най-важно за хората и за което има средства. Защото, знаете, по време на криза парите не достигат и човек не може да иска да се направи онова, което е непостижимо, което просто струва много пари.  Обърнахме сериозно внимание на социалната политика на кметството, като сме се стремили да осигурим дърва на хората. На три пъти сме им раздавали дърва от поречието на р. Драговищица на сносни цени и на достъпно място. Според мен това беше един голям жест от страна на кметството. Социално подмомагане сме осигурявали на всички, имащи право. Там винаги има проблеми - кой има право, кой няма. Попълват се декларации, има си закон за социалното подпомагане и правилник за изпълнението му. Така че от страна на кметството няма вмешателство - на кой да се даде и на кой не. От друга страна, вече има много възрастни самотни хора по селата. Те се нуждаят от помощ - да им се доставят храна, дърва. Използваме няколко фирми за доставки на готови нарязани дърва. Рабира се, хората си плащат, но ние уговаряме часа, деня, намираме и кой да ги подреди на сухо място. Според мен това е преимущество, но и необходимост в дейността на кметството на този етап, защото все повече се налага да се помага на хората.  Що се отнася до уличното осветление, мога да кажа определено, че никакви проблеми нямаше през този мандат. Винаги, когато сме подавали сигнал, аварийната група е пристигала навреме. Имаме поставени и десетина нови осветителни тела там, където преценихме, че има най-силна нужда, основно на кръстовища и завои. Доставени са ни около 30 контейнера и сме подменили всички прогнили и счупени кофи за смет. Всичко това помага да се премахнат нерегламентираните сметища, за които много се говори в последно време. Имаме нужда от още десетина контейнера, но това зависи и от финансовите възможности на общината. Тук има и друг проблем - за съзнанието на хората. Защото освен материалната база, съзнанието е много важно - ако за други неща са необходими най-вече средства, то за чистотата на едно населено място е нужна и волята на хората. Мога обаче да кажа, че старите временни сметища вече са ликвидирани. Идваха на проверка от РИОСВ-Перник и констатираха същото.

 

За какво не достигат правомощията на един селски кмет?

 

За съжаление повечето правомощия и разпоредителни функции са в общината, в кметствата са повече изпълнителни. Много хора мислят, че един кмет може да реши всички проблеми, но това не е така. Ние помагаме там, където можем. Например административното обслужване - смело мога да кажа, че в Драговищица нямаме никакви проблеми в това отношение. Аз съм с дългогодишен опит и като кмет, и като общински служител. Почти цялата ми трудова дейност - 42 години - е в общината. Познавам хората, познавам и доста от законовите разпоредби. Така че отдавна не съм имал проблеми при издаването на какъвто и да е документ. Освен това плащаме данъците на хората, за да не се разкарват до града, също помагаме за каквито други проблеми имат - в общината или Поземлената комисия. Всичко онова, което е свързано с обслужването на населението, се стремим да го правим, и то не само в работен ден. За мен работен ден няма. Аз мога например два часа да не съм на работното си място, но никога не съм отказал услуга рано сутрин или вечер, или в почивни дни.

 

Какво е състоянието на православните храмове в селото?

 

Направихме ограда на "Св. Богородица", чиято 150-годишнина чествахме скоро. Там предстои голям ремонт - стените са пропукани. Търсихме и още търсим средства, нужни са още много... Направихме входна врата на черквата "Св. Димитър". Напрви се и ремонт на храма - с дарение от починал наш съгражданин - в един от гробищните паркове, това е малка черква.      

 

Какви други ремонти успяхте да организирате?

 

Имаме частично канализиране на едно дере с повтаряне на панели, както и почистване на дерето - това, което води от кариерата за глина до керамичния завод. Направихме ремонт на кметството, изградихме компютърна зала в читалището, както и ремонт на малката му зала. Боядисахме фоайето на клуба на пенсионера, подменихме пейките в градинката пред същия клуб - пак чрез дарение. Направихме кът за деца в центъра на селото - с няколко пързалки и една катерушка. През лятото в Драговищица идват много деца.

 

Има ли кметството спечелени европроекти?

 

Имаме спечелени 4 проекта, от които най-големият е за основен ремонт на читалището "Славчо Темкин". За съжаление, от 2009 година досега все още чакаме финансирането. Това много ни притеснява, понеже покривът на читалището тече повсеместно. То е строено през 60-те години на миналия век и оттогава не е било ремонтирано цялостно. Надявам се ремонтът по-скоро да стане възможен, защото според мен читалището развива добра дейност, особено известните Драговищенски баби. Наскоро чествахме 100 години от създаването на читалището с голям концерт, който съвпадна с частта на международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта", която беше в с. Жиленци. Участваха и състави от Франция, Грузия, имаше много хора. Бабите ще пътуват на 21-и септември за гр. Дубровник в Хърватска, за участие в традиционния фолклорен фестивал там. За нас това е чест - те прославиха Драговищица - през годините са гостували на много фестивали: във Велико Търново, в Приморско, във всички местни фолклорни изяви.

 

КОМЕНТАРИ

Аз22:14 - 18.01.2012
Това силви дали нее софи
ot men15:00 - 12.12.2011
като гледам снимката, виждам прекрасен овчи поглед,дебилен и мазен! егати и кмета!сами си го избрахте сега дерзайте! до като е кмет селото ще вуни на кочинаааааааааааа
Драголюпчо08:05 - 08.12.2011
Не хулете кмета по добре направо бои по главата
pavel13:30 - 27.11.2011
neznam kade gi vidiaxte tezi cvetia v seloto sigurno v dvora na kmeta zachtoto na centara ima samo bureni.tova e kmet koito za 42 godini ne e napravil nichto za tova selo

FACEBOOK