Кметът на Рила: Няма основания за паника, ситуацията е овладяна

Снимка: Infomreja.bg, архив

4 специализирани екипа, в които влизат общински служители, представители на полицията и вътрешно-ветеринарна служба, взимат кръвни проби от животните в град Рила.

„Обикаля се всяко едно животно. Взимат се кръвни проби и се маркират. Първоначално се обръща внимание на козите, след което същата процедура ще бъде приложена и при овцете и кравите. Следобед ще има екип, който ще обхване село Смочево. Утре сутринта продължаваме със село Пастра. Всичко, което е необходимо  се прави в момента. Няма основание за паника и притеснения от страна на хората", заяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на Рила Георги Кабзималки.

Тази вечер от 19 часа в сградата на кметството ще бъде проведена и разяснителна кампания пред местното население. В нея ще участват специалисти от здравните инспекции в Кюстендил и Дупница.

На всеки един жител ще бъде разяснено какви са опасностите от бруцелоза и как могат да се предпазят. По думите на Кабзималски до този момент може да се каже, че трима са болните в Рила.

Вчера вечерта са излезли още две положителни проби на мъже от планинската община. Двама от болните са търговци, а третият - животновъд. Те са на възраст от 35 – 50 години.

Днес на обяд се очакват пробите на още 9 жители на общината.

„Двамата болни, при които се установи заразата вчера вечерта, се чувстват добре, не се налага да бъдат приети в здравно заведение. Те най-вероятно ще се подложат на домашно медикаментозно лечение. Вече е направена среща и с личните лекари, които да обръщат внимание на хората, които идват със симптоми на бруцелоза. Те ще бъдат насочвани от медиците за изследване. Към настоящия момент всичко е овладяно и се започва обезпаразитяване и обезопасяване на животновъдни обекти“, уточни още пред репортер на ИНФОМРЕЖа Кабзималски.

Тази сутрин започна и евтаназията на установените 15 кози, болни от бруцелоза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK