Кметът на Рила: Бави се вземането на кръвни проби за бруцелоза

Снимка: Infomreja.bg, архив

Кметът на община Рила Георги Кабзималски изрази недоволството си от забавянето на дейността по вземане на кръвни проби от всички животни – залегнало като изискване в заповеди от 29 юли на изпълнителния директор на БАБХ и областния управител на Кюстендил.

"Въпреки че заразата от бруцелоза пламна преди около седмица, до вчера бяха изследвани едва 15 животни, като при всичките се установи заболяването", коментира Кабзималски.

В късния следобед вчера в Рила е била свикана епизоотичната комиия. На нея е станало ясно, че вече са взети кръвни проби за изследване на 230 кози от животновъдни обекти в града.

Маркирани са и животни, които досега не са били регистрирани в системата на Областната дирекция по безопасност на храните.

Направени са кръвни изследвания на 36 граждани, за които се предполага, че са били в контакт със заразените животни, както и на хора, такива консумирали продукти от тях. Резултатите ще станат известни по-късно днес.

По думите на кмета на Рила информационната кампания сред местните жители и гостите на общината продължава, като се разясняват начините на разпространение, вида на заболяването и възможностите за предпазване.

Предстои да бъдат взети кръвни проби и от животните в селата Смочево и Пастра.

Георги Кабзималски обяви още, че в община Рила се организира и кампания по вземане на кръвни проби на хората.

За целта е необходимо всички, които имат съмнения за наличие на бруцелоза, да се запишат за изследване в деловодството на общината. Те ще трябва да заплатят и потребителска такса в размер на 1.50 лв.

До този момент от Областната дирекция по безопасност на храните все още няма официална информация колко са заразените хора и животни от бруцелоза, както и в кои райони освен Рила е установена болестта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK