Кметът на Разлог разреши водовземане на минерална вода от Гулийна баня

снимка: infomreja.bg

Община Разлог първа в България успя да разреши право на водовземане на минерална вода по установения нов ред. С решение на Общински съвет кметът Красимир Герчев предстои да издаде първото разрешитено у нас по новия ред за водовземане от находище на минерални води “Гулийна баня” в село Баня.

„Започваме реално и осезаемо усвояване на водния ресурс, който ни бе предоставен от министерството на околната среда и водите. Това е първата процедура, която минава през администрацията. За реализация на инвестиционното намерение, което предвижда изграждане на малък басейн за спорт и отдих в село Баня, е извършено съгласуване с органите на РИОСВ Благоевград.”, коментира инж. Красимир Герчев.

Реализацията на инвестиционното намерение ще има положително въздействие-от една страна Община Разлог ще осъществи първото си разрешително от предоставеното за ползване находище, като по този начин ще изпълни едно от условията за стопанисване на находище „Гулийна баня” за пълния възможен период на ползване. От друга страна реализацията на намерението придвижда използване на излишни преливни води, които се изтичат от резервор, в който се извършва охлаждане на минерални води, преди да се използват в близката хигиенна баня. Ползването на отработени минерални води ще доведе до по-ниски разходи за цялостното им охлаждане в предвидения за изграждане басейн и до икономия при използването на големи количества чиста питейна вода за охлаждане до необходимата температура за спорт и отдих. В момента преливните води не се използват и създават проблем, тъй като се оттичат в канавка покрай пътя и изнасят материал от подложката му.

В началото на годината със закон бе установена правна възможност находищата на минерална вода да бъдат предоставени на общините за безвъзмездно управление и ползване.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK