Празник на бозата за трета поредна година в Радомир - традициите са живи!

Снимка: Infomreja.bg

За пореден път Община Радомир организира Празник на бозата, като покани гости от цялата страна. Този празник върви по пътя на вярната традиция, като доказва, че трябва да се уважава миналото, хляба и, разбира се, бозата като много полезна напитка, особено за кърмачки, които дават новия живот на нацията.

Затова този единствен по рода си празник и тази година мина под надслов „С гозба, боза и песен” с наричане градът да върви и се развива още по-добре под вещото ръководство на местното самоуправление с кмета Пламен Алексиев, както и неговия компетентен екип.

Бяха възродени миналите обичаи и традиции и показани местни храни и облекла на различни щандове, които характеризираха поминъка на радомирци. Много от местните деца, жени, младежи бяха облечени в своеобразни местни национални носии и ретро облекла. Автентично организаторите успяха да възродят бозаджийските традиции, които датират от още 150 г. назад във времето.

Глашатай, облечен в бозаджийско облекло, с голям барабан известяваше на хората къде да се събират за тържеството, подготвено с особено старание и хумор.

Технологията за производство на боза, която е била пазена в строга тайна, днес на празника деца раздаваха брошура с рецептата на  бозата. Празникът беше наситен, цветен изпъстрен с млади, жизнерадостни радомирци, облечени в национални носии, които играха до насита радомирски хора.

Анекдотите, които се разказват за радомирската боза, са още от времето на идването на албанците в този край - производители на първата боза по това време. Един от по-новите и съвременни анекдоти разказва, че от Радомир до столицата София ще се построи бозопровод за задоволяване нуждите на софиянци, които вече са 1/3 от българското население.

Оказването на значението на тази сладка напитка, която се явява и поминък за много радомирци, казват, че днес се произвежда с тонове, които задоволяват хранителните вкусове и нужди  на много българи.

В днешно време няма град или село, в което да не се пие боза, тръгнала, разбира се, най-напред от Радомир.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK