Кметът Николай Георгиев: Поклон пред паметта на героите от Кресненско-Разложкото въстание!

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Кресненско-Разложкото въстание е първата решителна стъпка от 1878 г. към обединяване на всички българи след покрусата от несправедливия Берлински договор, но въпреки героизма и решителността на македонските българи, то е жестоко потушено.

То е първото въоръжено въстание, което атакува турския гарнизон при Кресненските ханове, и показва недоволството, решителността и непримиримостта  на българите и тяхното противопоставяне на Берлинския конгрес, който разпокъса България.

Организирано е като израз на съпротива на населението на Македония против решенията на Берлинския конгрес от 13 юли 1878.

Днес нека да си припомним за поражението на Кресненско-Разложкото въстание през 1879 г. и неговото жестоко потушаване от турската войска и башибозук над местното население, което принуждава над 25 000 българи от Кресненско, Разложко, Мелнишко, Горноджумайско и от други населени места да напуснат родните си места и да се потърсят убежище в Княжевска България.

Кресненско-Разложкото въстание предизвика голям отзвук в Русия и Европа, което донесе неоспоримото му значение за по-нататъшното развитие на историческите събития в България.

Нека си припомним тези славни времена и да не забравяме своите герои, както и имената на Стефан Стамболов, Коста Паница, Никола Обретенов, Натанаил Охридски, Кирил Скопски, Ильо войвода и хилядите други знайни и незнайни организирали и загинали в пожара на борбата!

 

Николай Георгиев

Кмет на гр. Кресна

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK