Брежани - столица на кестена и веселието, заживява на 19-и октомври

Снимка: Infomreja.bg

Десетият празник на брежанския кестен събира мало и голямо

На 19 октомври камбаните на една от най-старите църкви в Благоевградска област – храм „Св. Димитър Солунски“ в Брежани ще бие тържествено за празника на св. Иван – покровителят на българския народ.

Тържествен звън ще огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападното държавно предприятие - Благоевград.

Десетият празник на брежанския кестен ще започне с водесвет на кестеновата реколта и е кулминация на поредица от събития, които сдружението и кметство Брежани организират.

На 13 октомври в градинката на кметството ( при лошо време – в картинната галерия на Сдружението), от 11,30 часа, се организира Презник на децата с талантливите деца от Брежани, които ще подредят в изложба своите детски рисунки, посветени на родния край, брежанската гора и хора. Поканени са всички деца от общината, защото ще има забавление с аниматори, интерактивни игри за българската гора, които ще подготвят партньорите на Сдружението – специалисти от Югозападно предприятие, и много други изненади.

Пленер, посветен на българската гора, е традиционно събитие, резултатите от което са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата на пленера е в синхрон с целите на Сдружението: да пазим безценното природно богатство и се грижим за неговото развитие.

В навечерието на празника – на 18 октомври – Сдружението организира поетична вечер с гост – голямата българска поетеса Надежда Захариева (съпруга на покойния и обичан Дамян Дамянов): „На чаша вино и печени кестени с поезията за любовта на Дамян Дамянов и Надежда Захариева“.

На 19 октомври празникът на брежанския кестен започва с "Трапеза и хляб" и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели.

Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майстроство и изкуството  да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. Тази година към тях се присъединяват традиционни и вкусни ястия от още три планини. 

Празничната програма ще започне от 11,30 часа с участието на Ансамбъл "Веселие", "Огражденската четворка" и оркестър "Щуро маке".

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK