В Гоце Делчев тържествено отбелязаха годишнината от Освобождението на града (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Тържествата за празника продължиха цяла седмица

Осемнадесети октомври 1912 е денят, в който преди 107 години град Неврокоп (сега Гоце Делчев) е освободен от турско робство. Затова кулминацията на честването, което обхвана цяла седмица, беше през вчерашния ден.

Точно в 12:00 часа учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ бяха пред паметника на своя патрон в градския парк. Там с кратка програма те отбелязаха 105 – ата годишнина от смъртта на поета и положиха цветя в знак на признателност към неговото дело.

За първи път тази година на празника беше посветен поход, който премина по стъпките на освободителите. В него се включиха всички основни училища в града и Мосомище, деца от Дъбница и Копривлен и голяма група туристи от Петрич.

Първи в града пристигнаха учениците от ПГ по МСС, които минаха по пътя, по който някога се е движела четата на техния патрон и пръв кмет на града – поета Пейо Яворов. Най-напред те спряха пред мемориала, издигнат в чест на 39-и Пехотен Солунски полк и 28-и Мото – стрелкови полк, където  изслушаха беседа от о.з. полковник Боцев  за някогашните военни формирования в града.

Малко по-късно площадът пред паметника на Гоце Делчев се изпълни от ученици с развети знамена  и портрети на освободителите. Въодушевени, те скандираха имената на героите и стихове за победата. А жени в народни носии ги посрещнаха по традиция с хляб и сол. Участниците в похода получиха специални грамоти от Туристическо дружество „Момини двори“, на което принадлежат идеята и организацията на похода.

В тържеството взеха участие и много официални лица – народният представител Богдан Боцев, общинското ръководство и ръководствата на политически партии, ведомства и организации, на учебни заведения, граждани. Те положиха цветя пред паметниците на генерал Ковачев, Пейо Яворов, Христо Ботев, Гоце Делчев и на загиналите във войните.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK