Дадоха официален старт на съвместния проект на общините Струмяни и Василево

Снимки: Община Струмяни

На 13 април в хотел „Свети Никола“ в Сандански бе даден официален старт на проекта “Въвеждане на възобновяеми енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност в Струмяни и Василево“ по трансгранична програма България – Македония - ИНТЕРРЕГ-ИПП.

На проведената пресконференция присъстваха 30 представители на общинските администрации в Струмяни и Василево, както и културни деятели, общественици и журналисти.

Домакин и организатор на събитието беше Община Струмяни. Лекторите запознаха присъстващите с основните дейности по проекта, неговия бюджет и разпределението на дейностите между двете общини в рамките на проекта.

Общият бюджет на проекта е в размер на 247 339,15 евро. Проектът въвежда енергийно ефективно осветление в най-голямото селище на община Струмяни - Микрево, като по този начин осигурява необходимия санитарен минимум за осветление през нощта със значително намаляване на консумацията на енергия и на публичните разходи.

Другата основна инвестиция в проекта ще бъде въвеждането на енергийно ефективни мерки и възобновяеми енергийни източници в училището в Sedlarci, Р Македония, които ще осигурят здравословна образователна среда за деца, намаляване на разходите за електроенергия за осветление с използване на възобновяеми енергийни източници за сградата на училището и уличното осветление.

След проведената конференция програмата на участниците в събитието продължи в рамките на два дни (13/14.04.2017 г.) като съвместна обмяна на опит под надслов "Проблеми и предизвикателства за общинските администрации на Струмяни и Василево при прилагането на мерки за ЕЕ и възобновяеми енергийни източници".

Целта беше да се позволи на специалисти от държавната администрация в Струмяни и Василево да представят своя опит и добри практики в областта на мерките за енергийна ефективност и използване възобновяеми енергийни източници.

В заключение участниците се обединиха около изпълнение на общата цел на проекта "да се засили трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, с цел съвместно справяне с общите предизвикателства и да се експлоатира неоползотворен потенциал".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK