Радомирци и гости празнуваха за втора поредна година с "Боза, гозба и песен" (СНИМКИ)

Снимки: Infomreja.bg

За втора поредна година радомирци и гостите на града се забавляваха с "Боза, гозба и песен" по време на празника на бозата. Освен че се почерпиха с вкусната напитка, присъстващите имаха възможността да се повеселят, да опитат от вкусната радомирска кавърма, приготвена от шеф Иван Звездев и да си закупят от продукцията, която местните жители произвеждат.

Кметът на Радомир, Пламен Алексиев, от ранен час посрещаше своите гости в центъра на града, сред които бе и екип на ИНФОМРЕЖА. В празника, който се организира от Община Радомир и започна от Стойовата къща в града, взеха участие самодейци от фолклорни състави, които извиха кръшно хоро на мегдана. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха сестри Филатови. Сред забавните моменти на празника бе и традиционното надпиване с боза.

Празника уважиха с присъствие посланиците на Косово и Албания в България в лицето на Н. Пр. г-н Шпенд Калаба и Н. Пр. г-н Киряко Курета.

„Албанците са първите производители на боза в Радомирския край. От тях тръгва всичко – производство, традиции, бизнес, продажба. Във всички населени места е имало работилници за производство на боза. Нашата амбиция е да направим действащ музей на бозата, а не само такъв, където е разположена музейна експозиция, в която могат да се видят съдовете. Идеята е да се показва начина на производство. В момента има три фирми, които произвеждат боза в Радомир. Освен това единственият паметник на бозаджията в света – символ на доста поминък в нашия край е именно тук в Радомир“, каза за ИНФОМРЕЖА, Пламен Алексиев.

По думите му миналата година е консумирана два тона и половина боза. Като развитие производството на боза започва преди 200 година, бумът обаче е бил преди 100. Радомир е известен като столица на бозата.

Част от местния фолклор е, че на радомирци едната им ръка е по-дълга. Удължаването е дошло от носенето на тежкия гюм с боза. Всеки бозаджия е имал и специален колан за чаши, в който е наливал боза. Добрата боза е гъста и трябва да се усеща вкуса и дъха на зърното, от което е произведена.

Ето и рецепта за приготвяне на радомирска боза.

Необходими продукти:

15 кг ръж

15 кг ечемик

50 л вода

5 кг захар/захарин

Начин на приготвяне:

Водата се стопля до хладка, слага се брашното, като се разбива добре с ръце. Бърка се добре, докато преври на слаб огън 3-4 часа. След това тестото се сваля от огъня.

Чака се да изстине и отново се измесва с ръце, разрежда се с вода и се прецежда. След прецеждането отнво втасва и се разбива. Накрая се подслажда със захар или захарин.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK