Радомирци сведоха глави пред паметта на Апостола

Снимки: Община Радомир

Изложба, озаглавена „Васил Левски – Апостолът на свободата“, беше открита днес в Радомир

148-годишнината от гибелта на Васил Левски бе отбелязана с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Апостола на площад „Свобода“ в Радомир. С поднасянето на венци почитта си към паметта на Апостола засвидетелстваха кметът Пламен Алексиев и председателят на местния парламент Светослав Кирилов.

Цветя в знак на признателност към делото на Васил Левски поднесоха заместник-кметът Роберта Борисова, общински съветници, представители на общинската администрация, педагози и деца от училища и детски градини, представители на политически партии и граждани. Присъстващите граждани сведоха глава и паднаха на колене за едноминутно мълчание в памет на Васил Левски. Дружество „Традиция“ осигури почетен караул на паметника и възпроизведе залп в чест на Васил Левски и свободата на България.

Изложба, озаглавена „Васил Левски – Апостолът на свободата“, беше открита днес в Радомир.Тя съдържа информационни табла, съдържащи факти и снимки, свидетелстващи за комитетската дейност на Апостола в цялата Пернишка област, които са предоставени от РИМ-Перник. На разположение на посетителите на музея са и информационни табла от РИМ-Благоевград, които съдържат факти, документи и снимки от живота и делото на Васил Левски и неговите съратници.

Посетителите на експозицията могат да видят и репродукции на картини на известни художници, пресъздали през своя поглед различни епизоди от живота на Васил Левски. Сред тях са „Обесването на Васил Левски“ на Борис Ангелушев, „Светият“ на Пламен Вълчев, „Васил Левски пред съда“ на Калина Тасева, „Огърлица на безсмъртието“ на Дечко Узунов и др.

На разположение на посетителите са и книги, собственост на музея в Радомир, сред които „Книга за Левски“ на Митко Яворски и „Левски и Ловеч“ на Васил Боянов.

Изложбата ще бъде на разположение на посетителите на музея в Радомир до 26 февруари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK