140 години от встъпването в длъжност на първия кмет на Кюстендил

Снимка: Уикипедия

На днешния ден - 20 март 1878 г. в длъжност встъпва първият кмет на Кюстендил - Григор Димитров Караманов, възрожденец, учител, общественик, почетен гражданин на град Кюстендил.

Роден е през 1848 г. в Кюстендил. През 1874-75 г. е преподавател в Кюстендилското класно училище, редовно е избиран за училищен настоятел в града и е един от съветниците на митрополит Иларион. По-късно е депутат в Учредителното и Великото Народно събрание.

Като пръв кмет на Кюстендил той съдейства за уреждане на изграждащото се административно управление; за приемането, настаняването и издръжката на голям брой български бежански семейства /главно от Малешевско и Пиянечко/; грижи се за опълченците и четниците на дядо Ильо войвода; за установяване на първата българска постоянна военна част в града.

По негово време са извършени и първите благоустройствени и обществени мероприятия в града - наименуване на улиците; по главните улици и оживените кръстовища са поставени 30 фенера; съборени са много подлежащи на срутване сгради; в ремонтирания бивш конак са настанени държавните и общински управления; ремонтирана е "Чифте баня"; поправят се всички дотогавашни чешми в града, като се правят и две нови; създава се градският парк, наречен "Народната бахча"; покриват се с плочи повечето от каналите в града; гражданите са задължени преди народни празници и тържества да поставят на къщите си български знамена и други.

Изпълнява кметските си ангажименти до 31.декември 1878 г.

През 1880 г. е назначен за мирови съдия в гр.Шумен, където умира през 1881 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK