Кметицата на Златица присвоила 1 млн. с фалшиви документи

Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова (БСП) – кмет на община Златица, за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Иванова е привлечена към наказателна отговорност, затова, че на 20.01.2014 г. в качеството си на кмет на общ. Златица, в кръга на службата си е съставила декларация, в която е удостоверила неверни обстоятелства, че проектът с предмет  „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“.

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество.

Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област, и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Иванова в периода 14.07.2014г. до 18.12.2014г.

За посоченото време кметът на община Златица осъществила длъжностно присвояване на над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014 г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

 Магдалена Иванова имала задължение да ги пази и управлява.

Вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от община Златица и управител на частно търговско дружеството като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени СМР.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание - Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени.

По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена Иванова, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства.

Спрямо Иванова е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 311 от НК може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

За престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/ законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK