Новото депо край Бучино готово в края на септември, до дни започва изграждането му

Атанас Камбитов, снимка: Infomreja.bg

До 10-ина дни се очаква да започне строителството на новото депо край благоевградското село Бучино.

Всеки момент ПУДООС трябва да утвърди средствата, които ще бъдат инвестирани за модернизиране на сметището. Те ще бъдат около 17, 5 милиона лева от общата сума, необходима за изграждането му – 23 000 000 лева.

Идеята е останалите пари да дойдат от финансовото ведомство с постановление на Министерски съвет.

„Към края на септември трябва да сме готови. Трябва да се има предвид, че това депо е най-трудно за изпълнение в цялата страна. От една страна заради неравния терен, а от друга – защото се изгражда върху съществуващо сметище“, коментира на пресконференция кметът Атанас Камбитов.

От Нова година депото край Бучино е затворено, а отпадъците се извозват към Сандански.

"Криза с боклука няма. В момента търсим оптималния вариант за възможно най-бързо строителство и предсрочно завършване на обекта", каза градоначалникът.

Той припомни за взетото от общинските съветници решение за финансиране на сепарираща и анаеробната система за около 60 млн. лева. "Участието на Общината е 2 милиона, като останалите пари вероятно ще бъдат от отчисления", уточни Камбитов.

По думите му Благоевград ще има едно от най-модерните регионални системи за управление на отпадъците.

За тази година е предвидено и изграждане на площадка за приемане на електроуреди. Тя ще бъде разположена в района на жп гарата, а за строителството й в бюджета са заложени 380 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK