Кметът на община Белица посрещна Нейно Превъзходителство Закия Ел-Мидауи

Снимка: Община Белица

Кметът на община Белица посрещна Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел-Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, и придружаващата я делегация във втората си визита в Белица.

8 декември се превърна в истински празник за населението на община Белица с проведения ден на Мароко. Първата масова проява се организира по идея на кметът на община Белица Радослав Ревански и евродепутатът и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючюк. На публичното събитие проведено в туристическия информационен център в града, освен посланикът на Кралство Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи, присъстваха и народният представител от ДПС-Елхан Кълков, областният лидер на ДПС - Ведат Хюсеин, общински съветници, общински служители и приятели на младият кмет от област Благоевград и София.

При откриване на събитието Радослав Ревански сподели пред присъстващите за възможностите за бъдещи съвместни инициативи в областта на културата, образованието и икономиката с Кралство Мароко. „За мен е чест, че Н.Пр. посланик Закия Ел-Мидауи е сред нас, което е достатъчен показател за желанието на държавата Мароко да сътрудничи с община Белица. И това не е случайно, защото между България и Мароко, съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, почивка на планина и богато културно – историческо наследство. И в двете държави, различните етноси съжителстват в мир и разбирателство от векове, а аз се чувствам горд, че съм градоначалник на община, която е модел за мирно и щастливо вековно съжителство между християни и мюсюлмани. Кое е сходното още? Това е благия характер на хората и тяхното гостоприемство, а ако погледнем към родопските носии или чипровските килими много си приличат с берберските в Мароко”.

В изказването си Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи подчерта за 12 - вековната история на Мароко и двата основни етноса – араби и бербери, които никога не са имали конфликт. Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство в сферата на културата, образованието и икономиката.

„Готова съм да работим заедно и да покажем най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко в Белица. Днес за това сме тук за да може жителите на община Белица да се докоснат до Мароко като опитат от специалитетите на мароканската кухня , да се докоснат до една вековна мароканска традиция запазена до днес приготвяне на чай „Чайна церемония”, да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани. Посланик Ел Мидауи представи и съвременното развитие на Мароко и новостите в някои сектори, като възобновяемата енергетика и туризма.
В изказването си българският евродепут Илхан Кючюк похвали кметът на община Белица за активната му работа като кмет. Той наистина се оказа един от най-успешните наши кметове. Господин Кючюк сподели и за прекрасните си впечатления от държавата Мароко, която е имал възможност да посети. Страната е отделена от Европа с Гибралтарския проток.На никое друго място Африка и Европа не са толкова близо разположени една до друга, колкото при Гибралтар. Гибралтар е пример за етническа и религиозна толерантност. Впрочем църквата и джамията се намират една срещу друга, а по средата между тях е разположен университетът“, коментира евродепутатът.

По време на събитието кметът Радослав Ревански и Посланик Ел Мидауи, обсъдиха възможностите за организиране на съвместни събития и провеждането на изложения на марокански стоки в Белица. Постигнаха договореност за участие на държавата Мароко във второто издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности”, който през 2018 г. ще се проведе на 1. септември. В него Кралство Мароко ще бъде представено с разнообразна занаятчийска продукция, характерни за страната специалитети разкриващи финия вкус на мароканската кухня, изложба на продукти от домашния интериор и др.

 

КОМЕНТАРИ

бойкот17:31 - 10.12.2017
марокански цигани вън от БГ
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK