25-те мечки в Белица се пробуждат от сън, на 1-и април паркът отваря врати

Снимка: Infomreja.bg

Паркът за танцуващи мечки в Белица се пробужда за нов живот.

Ден след като посрещнахме пролетта, мечките също излизат от бърлогите си, за да се порадват на мартенското слънце.

По-голяма част от общо 25-те мечки са се събудили от зимен сън, а само две все още се излежават на топло в бърлогата си.

Миналата година мечките са заспали по различно време, но тяхната летаргия зависи от натрупаните мазнини през есента, обясни Васил Мадолев – ръководител на екипите в парка.

Мечките спят в естествени бърлоги, които сами са си изкопали. Вътре в бърлогата температурата е постоянна, така че температурата навън може да окаже влияние, но биологичният часовник е по-важен.

Средно мечките спят между 2 и 4 месеца, а в парка е 3 месеца, което е напълно нормално, обясни Мадолев.

Двете мечки, които не са станали, са легнали в края на ноември. Рекордът в парка обаче е 6 месеца зимен съд. Преди три години мечка е спала половин година, което е типично за роднините ѝ на Южния полюс.

Най-големият ни успех бе последният обитател – 3-годишно мече, което успя да направи една имитация на зимен сън. То успя да прекара близо месец в полулетаргия, не беше активно, не се хранеше.

Малкото мече се опитало да копае бърлога, но не е знаело как. Помогнала му е мечка, с която заедно живеят. След това то е легнало в една комбинация от много гъсти дървета, където не могло да попадне сняг. Събрало си е сухи листа и е направило нещо подобно на гнездо.

Надяваме се до 3-4 дни мечките да се събудят, но този процес зависи не чак толкова от пролетта, а от това, колко добре са се нахранили, какво са успели да натрупат през есента и в момента, когато натрупаното свърши, директно излизат навън.

Както заспиването, така и излизането от летаргия е бавен процес. Заспиването започва постепенно със залежаване. Събуждането е също – те излизат навън, намират си слънчево място, не се хранят много. Постепенно започват да стават активни, но първите дни са доста мудни.

Всяка мечка се храни по специален режим при ставането от зимен сън.

Ние започваме да ги захранваме с малко храна, която съдържа много марули, след дни увеличаваме количествата и разнообразяваме с моркови, след това с ябълки и круши, накрая хляб. Така преминава една седмица до възстановяване на първия режим на хранене.

Теглото, което губят те по време на сън, е около 30%. Те губят това, което са натрупали през есента. Ако една малка мечка тежи 100 кг – есента става 130 кг, а пролетта тези 30 ги губи.

На 1-и април паркът отваря отново врати за посетители, като първите ще получат и малки подаръци.

Не случайно сме избрали датата – тогава се предполага, че всички мечки са се събудили, но следва важно уточнение: паркът ще работи от 12 ч. на обяд, защото сутринта все още мечките спят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK