Залесяват 115 декара от опожарените гори в Кресненско

Снимка: Infomreja.bg

Започна залесяването на първите 115 декара опожарени горски територии в землището на с. Ощава, в района на „ДГС Кресна”, пострадали при огнената стихия през август миналата година.

В кратки срокове Югозападното държавно предприятие предприе действия за усвояване на опожарената дървесина и почистване на площите. След извършената подготовка на почвата през есента в ход е възстановяване на част от увредените терени. Използват се основно фиданки от черен бор и зимен дъб, произведени в разсадниците на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни. До дни стартира залесяването и на други 65 декара опожарени горски територии в района на „ДГС Симитли”, землището на с. Сенокос.

Над 1 500 000 фиданки на площ от 2454 декара ще бъдат залесени тази пролет на територията на ЮЗДП в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. От тях 655 000 са различни видове дъб, 200 000 - други широколистни, сред които кестен, акация, бук и бреза и 667 000 – черен бор, смърч и др. иглолистни видове. Приоритет през 2018 г. остава подпомагане възстановяването на гори, пострадали от пожари, както и след проведени санитарни сечи в съхнещи насаждения, въпреки доброто естествено възобновяване, което се наблюдава в голяма част от териториалните поделения. 

Най-големи залесявания се предвиждат в районите на Пирдоп - 271 декара, Благоевград – 177 декара, Брезник – 174 дка, Кресна – 165 дка, Кюстендил – 163 дка, Места и Трън – по 100 декара, Невестино и Осогово – по 80 декара и др.

Повече от 3,7 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на ЮЗДП за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата за залесяване догодина. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK