Захариева участва в министерска среща на Глобалната коалиция по свободата на медиите

Снимка: МВнР

В изказването си тя призова за общ подход в разобличаването и предотвратяването на опитите за дезинформация

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на държавите-членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите.

В изказването си тя призова за общ подход не само в разкриването, но и в разобличаването и предотвратяването на всички опити за дезинформация.

Видеоконференцията се съпредседателства от Канада и Ботсвана. С изказвания се включиха 32 делегации на ниво министър.

„Всички държави трябва да изградят правни инструменти, с които да гарантират свободата на словото. Медиите днес работят под натиска не само на фалшивите новини, но и на различни режими, които ограничават достъп до информация, включително ползвайки изкуствен интелект“, заяви Захариева.

Тя засегна и отразяването на пандемията от Ковид-19, като заяви, че е важно правителствата да предоставят прозрачна и навременна информация на обществото.

Българският първи дипломат повтори решимостта на правителството да изправя пред правосъдието всички извършители на престъпления срещу журналисти, както и да прилага всички стандарти за защита на свободата на изразяване.

Глобалната коалиция по свободата на медиите бе учредена през юли 2019 г. в Лондон, като от самото начало България е неин член. Понастоящем в нея има 37 държави, които се решени да се борят срещу посегателствата срещу журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK