Кметът на Кюстендил предлага оптимизация на училищната мрежа

снимка: infomreja.bg, архив

С писмо до министъра на образованието, младежта и науката и до областния управител на Кюстендил, кметът Петър Паунов предлага от следващата учебна година /2013-2014г/ оптимизация на професионалните гимназии в общината.

Тя ще се изразява в обединяване и вливане на професионални гимназии, в резултат на което на територията на община Кюстендил от шест ще останат три. Всяко от учебните заведения ще бъде с форми на обучение – дневна, вечерна и самостоятелна.

Една от гимназиите ще бъде Професионалната гимназия по туризъм и балнеология – единствената в България, тъй като до момента няма специализирано средно образователно училище за балнеология.

„Това са приоритетите на нашата община, а и страната като цяло се оформя като сериозна туристическа дестинация. Браншът се задъхва поради липса на кадри и всеки един човек от бизнеса може да го потвърди”, заяви Паунов и допълни, че специалистите не отговарят не само на потребностите на бизнеса, но и на пазара на труда.

Специалностите, които ще могат да се изучават в Професионалната гимназия по туризъм и балнеология са изпълнител на термални процедури, екскурзовод, администратор в хотелиерството, ресторантьорство, организатор на туристическа агентска дейност и техник-технолог по качества на храни и напитки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK