Македонският научен институт с изложба в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Фотодокументална изложба "Български офицери, родени извън пределите на Княжество България" бе открита в къща - музей "Димитър Пешев" - Кюстендил.

Изложбата е подготвена от Младежки клуб "Даме Груев" към македонския научен институт с ръководител Николета Войнова с финансовата подкрепа на студентския съвет при СУ "Св, Климент Охридски", със съдействието на Регионален исторически музей - Благоевград, Македонски научен институт и на Държавна агенция "Архиви".

Тя е посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за освобождение и национално обединение на България.

Използваните илюстративни материали са от Централен държавен архив и личния архив на Константин Чакъров.

"При подготовката на изложбата се солидаризирахме около идеята да бъде представена по старшинство на героизма - кой пръв е дал живота си за националния идел. Разбира се това са онези българси офецери, участвали в дейността на вътрешната македоно-одринска революционна организация, на върховния македоно-одрински комитет и най-вече на тайните офицерски братства, които са жертвали първи живота си за идеята за национално обединение", каза по време на представянето проф. д-р Светлозар Елдъров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK