Кметът на Калофер, Румен Стоянов: Честито Богоявление!

Честита 173-годишнина от рождението на Христо Ботев!

Днес е 6-и януари - двоен празник за нашия град, в който се навършват 173 г. от  рождението на великия поет и революционер - Христо Ботев, както и празнуване на Богоявление, което не е случайно.

Не всеки има шанса да се роди на такъв всемирен ден за християнските държави, като Ботев, и по стародавна българска традиция, на всеки негов паметник в страната ни ще се поднесат венци и цветя.

В този ден се стичат много българи към нашия град, за да се поклонят не само пред Ботевия подвиг, но и да отпразнуват Йордановден. За съжаление тази година епидемията попречи за пълното изживяване на този вълнуващ момент.

Нашият град прослави България не само с Ботев, който ни завеща героизъм, родолюбие и достойнство, но и с традиционното ледено хоро, с което ознаменуваме кръщението на Христос, и показахме на света какво означава българският дух.

Този ден днес дава поука на много чужденци, които ни се възхищават или завиждат дори, и в условията на извънредната ситуация.

Едно от най-силните действия на калоферци е, че нищо не ги спря да извият традиционното хоро за здраве, за плодородие и берекет.

Пожелавам на всички българи да бъдат с Ботевски дух и закалка като калоферци!

Весел празник и на всички именици!

 

Румен Стоянов

Кмет на гр. Калофер

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK