С фотоизложба „Село от снимки огряно“ посрещат гостите на земляческа среща в Стенско

Снимки: Читалище "Асклепион 1998"

Изложбата е дарение от НЧ „Асклепион 1998“

Традицията хората, живеещи в кюстендилското село Стенско или с корени от него да се събират всяка предпоследна събота на месец август, е спазена и тази година.

Под големия орех пред кметството са сковани огромни маси, които очакват домакините и гостите.

Както и миналата година, кметският наместник Огнян Янев е поканил за празника темпераментни музиканти от Сърбия.

На събора идват и много хора, които вече живеят далече в чужбина, но държат да не пропуснат възможността да си дойдат у дома и да се видят с роднини, и стари приятели.

Миналата година по време на земляческата среща бе представена книгата на поета Георги Славчев „Село от слънце огряно“, която описва историята на селото, неговите забележителности  и интересни човешки съдби.

Тази година ще бъде представено друго любопитно краеведско изследване  - книгата за Стенско на Георги Косев, чиито деца са се потрудили изключително интересният труд на техния покоен вече баща да види бял свят.

Колорит в празничния ден ще внесе и фотографската изложба „Село от снимки огряно“, която в около 200 снимки припомня живописни моменти от миналогодишната земляческа среща.

Изложбата е дарение за местното читалище „Селска просвета 2926“ от НЧ „Асклепион 1998“, сподели неговият председател Виолета Атанасова.

Десетки от снимките вече бяха подарени на хора от селото, а самата изложба ще остане като подарък за цялото село.

Въпрос на ентусиазъм е такава изложба да се превърне в традиция за всеки събор в Стенско и така да съхранява емоциите и действащите лица в празничния живот на все по-смаляващото се откъм хора село.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK