„Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“ отиват при „Ян Бибиян“ в Катрище

Снимки: Личен архив

Около 1000 са вече дарените книги за опожареното Читалище „Светлина 1956“

Около 1000 са книгите, дарени за читалището в с. Катрище, чиято сграда и библиотека с около 3500 тома изгоряха в голям среднощен пожар. Най-голямото до момента дарение е от НЧ „Димитър Каляшки 1 920“ ,с. Жиленци – с 435 книги.

В двудневната акция, организирана от НЧ „Асклепион 1998“, фондация „Модус Вивенди БГ“ и сдружение „Майчина любов“ десетки кюстендилци също донесоха много книги от личните си библиотеки и изразиха готовност да продължат подкрепата си за инициативата.

Сред заглавията особено умиление предизвикаха книгите „Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“, които ще заминат при „Ян Бибиян“ – една от малкото оцелели книги от изгорялата библиотека, тъй като още е била при своя малък читател.

По селата през ваканциите библиотеките правят различни инициативи, за да осмислят времето на децата, които идват за кратко при баба и дядо, а сега Ян Бибиян може би ще се превърне в символ на връщането на съвременните малчугани към радостта от четенето.

Няколко издания на „Под игото“, „Записки по българските въстания“, „Преспанските камбани“ , стихове на Яворов, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимови други съкровени за всеки българин книги бяха  също в пълните с дарения кашони.

Това е нещо уникално – хората с въодушевление събират книги за изгорялата библиотека в едно малко село със стотина жители, защото са убедени, че читалищата са последната автентична духовна крепост в обезлюдяващите български села, коментира Виолета Атанасова - председател на НЧ „Асклепион“, която е инициатор на акцията.

От Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ - Кюстендил, ще окажат методическа помощ по окомплектоването и документирането на новата читалищна библиотека.

 Предстоят разговори с кметския наместник на с. Катрище Васил Василиев, за да бъдат обсъдени следващите стъпки на съпричастност и помощ.

Ясно е, че възстановяването на сградата няма да е скоро и лесно и събраните книги няма да могат да бъдат подслонени в близко време в нея, но ще се търсят разумни начини за решаване на проблема.

Едновременно със събирането на книги бе направена и акция за събиране на дрехи, обувки и учебни пособия за нуждаещи се деца и възрастни хора. Организаторите бяха истински изненадани от огромния интерес и от ентусиазма на хората, които откликнаха на инициативата.

В двата дни на акцията дежурства в офиса на фондация „Модус Вивенди БГ“, където тя бе проведена, дежуреха жени от сдружение „Майчина любов“, като сред тях беше и започналата преди няколко месеца своята 90-та година Гергана Чочова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK