Кметът на Дупница инж. Методи Чимев започна препис на "История славянобългарска". Щафетата поемат читалища и училища

Снимка: Община Дупница

Точно в 10,14 часа днес, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев започна преписа на "История славянобългарска". На днешният ден, преди 132 години е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а прокламацията, с която се обявява временното правителство се счита, че е точно в този час подписана.

"Надявам се, че това начинание ще обърне повече внимание на нашите деца, които ще се включат в преписа. Пошегувах се, че ръката ми започна да трепери като започнах да пиша, но написаното от Паисий няма как да не те накара да се чувстваш горд от историята на България. Не малко знаят миналото на България, но и много не знаят и това начинание съм убеден, че ще ги накара да се поинтересуват и разберат, че трябва да сме горди българи с велика история", сподели инж. Чимев.

Той предаде специално изработената за целта книга на НЧ "Зора", което поема щафетата. В преписа, по график се включват всички читалища и училища, като именно директорите ще бъдат тези, които ще определят учениците, които да се включат. Имената на абсолютно всички ще бъдат изписани накрая.

Целият препис ще бъде готов до празника на Дупница - 19 октомври, когато ще бъде представена на тържествената сесия на Общински съвет. 
Честването на празника продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Опълченците от Дупница oт кметския екип, общински съветници и граждани.

Освен рецитал на общинския духов оркестър, част от празника бе и концерта на пл. „Свобода“. 

 

 

Снимка: Община Дупница
Снимка: Община Дупница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK