Бедствено положение в Дупница. Тунелът затворен... заради учение (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Свлачище, предизвикало катастрофа между два леки автомобила и автобус, затвори тунелa на Е-79 край Дупница.

Това е само сценарий, който днес бе оттрениран от спешните екипи от пожарната, полицията, медиците и БЧК.

Именно поради тази причина бе спряно и движението по главния път, трафикът се пренасочваше през самия град.

Пожаро-тактическото учение на РДПБЗН – Кюстендил, със съдействието на ОДМВР – Кюстендил,  ЦСМП, БЧК, Община  Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил, се проведе днес на две места в Дупница – тунела на главния път и по улица „Пиротска“ в кв. „Горна махала“.

Тема на учението е „Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път  Е79 и наводнение в Горна махала“.

„При ПТП-то екипите извършиха разузнаване, евакуираха застрашените лица, след това изкараха автомобилите от тунела. Има трима тежко пострадали, които са евакуирани своевременно. Останалите са леко пострадали от автобуса – 5 човека, и двама човека от втория лек автомобил. Освен линейки, пожарни и патрулни автомобили към ОДМВР-Кюстендил, се използва и инженерна техника от сектор „Специализирани и оперативни дейности – Благоевград“. Това са телескопичен повдигач, контейнеровоз към РУ-Кюстендил, които служат за разчистване не местопроизшествието“, описа накратко учението комисар Светослав Георгиев- директор на РДПБЗН-Кюстендил.

Тези учения се правят с цел координиране на действията на основните и допълнителни съставни части единната спасителна система, както и да се тренират уменията и навиците на служителите, добави Георгиев.

Вторият сценарий се разви по ул. „Пиротска“, по която минава река Джерман. Там към спасителните екипи се включиха и професионалисти от Планинска спасителна служба. Обявено бе, че свлачището е преградило река Джерман, залят е мост, наводнена е ул. „Пиротска”, както и къщи, в които има хора. Въведено е частично бедствено положение в Дупница.

При възникналата учебна ситуация е задействана Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, изграждане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска помощ на болни хора.

След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението, поздрави участниците, благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация.

Кметът на Община Дупница Методи Чимев също поздрави участниците в мащабното учение и сподели: Впечатлен съм, респектиран съм, ненапразно вашата структура се ползва с  най-високо доверие сред гражданите.

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Комисар Светослав Георгиев- директор на РДПБЗН-Кюстендил, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK