В Лешко празнуват двувековен юбилей на църквата "Свети Архангел Михаил" (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Църквата "Свети Архангел Михаил" в благоевградското село Лешко днес отбелязва своята 200-годишнина.  

Двувековния юбилей на храма почетоха десетки местни жители и гости, които запалиха свещичка и се помолиха за здраве и благоденствие на семействата си. Храмовия празник уважиха министърът на отбраната Николай Ненчев и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. 

Тържествена света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Владиката освети и 8 казана с вкусен курбан от бик, които бяха раздадени на миряни в двора на църквата. 

Кметският наместник на селото Галя Велкова постави въпроса за възстановяване на килийното училище, както и за реставрирането на храма, за да стане уникалната света обител в Лешко духовен център и атрактивна дестинация за туристи. 

Като домакин градоначалникът поздрави жителите на село Лешко, всички именици и служителите на МВР с професионалния им празник. 

„Създадохме Инициативен комитет. Смятам, че има още какво да се направи. Това, което поемам като ангажимент за следващия бюджет 2017 г. е да заложим средства, като първо ще възстановим църквата с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Сефарим, ще възстановим всички стенописи и след това килийното училище“, обяви категорично д-р Камбитов. 

За храмовия празник министър Ненчев и кметът на Благоевград дариха по една икона. 

Църквата в Лешко е построена през 1816 г. и се смята за един от най-ранните запазени възрожденски храмове в България. Обявена е за паметник на културата с национално значение.

След земетресение храмът претърпява големи щети, което налага през 1941 г. да се пристроят нови затворени помещения и да се изгради нова камбанария.

Особено забележителен е цикълът от стенописи, порицаващи врачките, в откритата галерия. Сред тях е и единственият в България четирикрак дявол, за който проф. Асен Василев казва "... не е известна друга подобна фигура на дявол в нашата живопис, в образа на който да е вложено толкова необуздано въображение". 

Пет от царските икони, отличаващи се с високо художествено изпълнение, са изрисувани от известния представител на банската школа Димитър Молеров.

Неразделно от църквата "Свети Архангел Михайл" като църковно притежание е било и училището, намиращо се в западната част на дворното пространство. От тук са преминали именитите учени Антон Попстоилов - етнограф и фолклорист и брат му - филолога Христо Попстоилов.

В училището на село Лешко са учили и видните революционери, членове на ВМРО - Сандо и Петър Китанови, а Кръстю Асенов - племенник на Хаджи Димитър е преподавал тук и е служил на делото на свободата.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Кметският наместник на Лешко Галя Велкова, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK