Баници, питки и вино за бабите в село Жиленци

Снимки: Личен архив

Орисаха булките да раждат лесно, момчета да са като осоговски борове, момичета - като жиленски тополи

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Читалище „Димитър Каляшки 1920“ – с. Жиленци, спази българската традиция и пресъздаде Бабинден. В културното звено бяха посрещнати младите майки в дома на бабата акушерка.

По стара традиция те дойдоха с дарове - баници, питки, вино и кокошка. След това измиха ръцете на жената, която е помогнала да се родят рожбите им, дариха я с пешкир, а тя ги благослови: да раждат лесно и бързо, да се раждат много дечица в селото, ако са момчета да са като осоговски борове, ако са момичета - като жиленски тополи. А след това седнахме на пълна трапеза и сладки приказки.

„Благодарим на всички мами, баби, прабаби, лели и каки, които се отзоваха на поканата ни. Традицията е жива и ние винаги ще се стараем да бъде така!“, обявиха от НЧ „Димитър Каляшки“ – с. Жиленци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK