Иван Кадев: Наш дълг е да завещаем на поколенията морала, силата и духа на дедите ни

Снимка: Infomreja.bg

Банскалии се преоблякоха като комити в Деня на освобождението

Цветя със знак на признателност, минута мълчание, преклонение пред дедите.

Днес – в празничния 5-и октомври, когато банскалии „хвърлиха фесовете“ и станаха свободни българи по завета на Яворов, граждани и общественици отдадоха почит на предците си, борили се за свободата на днешните поколения.

Иван Кадев се преклони пред Пейо Крачолов Яворов, чийто паметник и плоча с гръмкото слово се издига в двора на църквата „Света Троица“.

Именно от тук е даден възглас на свободата, която днес имаме за изконна и непоколебима, а преди 107 години е била благо, ценност и цел.

Банскалии, преоблекли се като четници, също показаха своето родолюбие и уважение пред загиналите в името на Банско и банскалии.

В навечерието на деня, когато Банско е вече освободено, какво бихте пожелали на своите съграждани?

Ще го кажа само в едно изречение:

Уважаеми банскалии, помнете подвига на нашите предци и с поглед напред работете неуморно за славното бъдеще на нашата прекрасна община.

Винаги трябва да взимаме пример от историята, но нека попитам и Вас, с какви чувства приемате днешния ден?

Историята е, която ни учи. Героичните подвизи са тези, които ни дават сили в трудните моменти. Наш дълг е да завещаем на поколенията морала, силата и духа на тези, които принесоха в жертва своя живот за нашето бъдеще. Гордея се, че съм техен наследник и живея в Банско - градът, за който те умряха, каза Кадев и пожела здраве и дълголетие на всички банскалии, които да поддържат силния пирински дух и смелост.

След литургията в храма бяха поднесени цветя и на паметника „Банско помни героите“. Пред църквата и на площада се чуха и пукотите от старите оръжия, които носеха четниците.

Днес е ден, в който историята ни напомня за себе си, защото сгушени в ежедневието – ние не усещаме силата на това да сме свободни и единни, заедно в града, в който Паисий, Неофит, Вапцаров, Тодев и славните просветители и герои днес ни завещаха славно настояще и още по-красиво бъдеще.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK