Камбитов: Ремонтите в Благоевград приключват в края на ноември

Снимка: Infomreja.bg

Краят на ноември ще бъде знаменит за Благоевград тъй като в града ще бъдат завършени множество и важни проекти.

Днес на редовна среща с медиите кметът Камбитов обяви крайните срокове за всички ремонти в града, които се извършват към настояще.

Депото, което се изгражда, ще бъде приключено на 18.12.

„Преди седмица подписахме поредния договор с ПУДОС за финансиране, тъй като то се реализира поетапно“, каза градоначалникът като обяви още, че реализирането на този проект е свързан с множество проблеми, натрупвани през годините. Натрупване е правилната дума, която описва 70-80-метровата дълбочина, на която са отпадъците. Депото е създадено през 1984 г., а с настоящото изграждане на ново депо на територията на старото прави проектът най-трудния за изпълнение, както го определи и самият Камбитов.

„Много сложен проект тъй като се прави в границите на съществуващото депо. Приключвайки проекта, може би ще реализираме най-сложния проект за депо в България. И като кръстосано финансиране. Това ще е най-модерното депо.“

Тепърва ще се решава кой ще експлоатира депото – дали общинската фирма „Биострой“, или външен изпълнител. „Ако е „Биострой“, то трябва да се поднови машинния парк.“

Тече и процедура за избор на фирма изпълнител, която да направи компостиращите инсталации. Финансирането на целия проект е 17 милиона лева по ПУДОС и 6 милиона от МРРБ.

На журналистически въпрос как самите хора биха започнали да събират разделно отпадъците, кметът каза с усмивка: „Ще ги възпитаме!“.

Следващият голям проект, който вълнува 90% от обществото, е ремонтът на центъра. Той ще приключи на 28.11. „Може и по-рано с 10-12 дни, ако метеорологичните условия позволят“, каза Камбитов.

Коледният базар също ще бъде на традиционното си място – пред коледната елха на центъра с новия облик, което е доказателство, че ремонтът ще бъде завършен навреме, увери кметът.

Не по-малко взривоопасна е темата за велоалеите, които „тормозят“ благоевградчани. Много реакции с негативен привкус има в социалните мрежи. Постоянно се публукуват снимки на части от велоалеята, където са паркирани коли, натрупани камари със събрани листа, шума, неефективно използване от граждани. Крайният срок, в който ще бъдат завършени, е 16.10.

Тази тема кметът определи като „От мравката стана слон“. „Какво не ѝ харесват на велоалеята – не знам!“, коментира Камбитов. В допълнение каза, че велоалеята, която минава пред гаражите на хората на ул. „Даме Груев“ не е драма. Според думите му – по-голяма част от гаражите са неизползваеми, а от друга страна хората предпочитат да не вкарват колите си вътре, а да ги държат отвън.

Камбитов обясни и защо именно е избрана асфалтова настилка за велоалеите, а не просто маркировка с боя – „Защото се прави веднъж и се забравя!“.

Общо за ремонтите в 78 хил. м. площ градска среда са усвоени 13 милиона - целеви средства за рехабилитация за центъра, улична инфраструктура, плочки, 4. микрорайон и пр.

В тази сума се включва и ремонтът на улица „Марица“, който се очаква да приключи на 3.11., а на 27.11. ще бъде изцяло завършена и сградата на общината.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK