Наематели от Бобов дол унищожиха апартаментите си само за година

Снимка: Нова тв

Месечният им наем е 25 лева, а контролът върху обитателите е почти никакъв

Цял блок в Бобов дол е напълно унищожен само за година от наематели. Апартаментите на три от етажите са буквално оглозгани, а нанесените щети вредят и на хората в целия блок. Месечният наем е 25 лева, а контролът върху обитателите е почти никакъв.

7-и блок в Бобов дол се забелязва веднага. А вътре - изтърбушените апартаменти, които нямат нито врати, нито прозорци.

На 10-ия етаж ситуацията изглежда наистина тревожна. Там входни врати на апартаментите няма, очевидно обаче хора са живели, защото има и телевизори, има и счупени матраци, има различни следи от живот - изключително оскъден живот.

Апартаментите са тотално унищожени. Останал е само таванът. Който тече. Наемателите са намерили приложение на всичко в апартаментите - с дървените каси от врати и прозорци палели печките си, кабелите палели, за да продават мед от тях, всички мебели извадили, продали и унищожили. И всичко това само за една година.

В блока некролозите и металните решетки са повече от обитателите. Витаят страх и тишина. На втория етаж живее домоуправителят Райка Иванова.

„Тежко се живее, с тях не можем да се разберем. Живеят 3-4-5-6 месеца най-много, след това направят поразиите, унищожат всичко и си заминават. Коминът на 9-ия етаж в гарсониерата е избит, това е бетон, дебел бетон, какво са търсили и какво са правили и как се разбива бетон и аз не мога да си обясня. Най-сериозните щети са от това, че блокът отгоре протече и слиза водата надолу”, разказва Райка Иванова.

Борба срещу разрухата в блока опитва да води и Данаил Стоянов. Когато здравето му се разклаща, остава безпомощен срещу набезите в блока. И заключен с райбер вече само се надява крадците да не слизат от последните етажи надолу.

„Всичко крадат, всичко измъкнаха, няма ред, няма дисциплина”, заявява Данаил Стоянов.

Апартаментите са собственост на Мини „Колуш” в Бобов дол. Предприятието е в ликвидация. Управлява се от синдик от столицата. И апартаментите са единственият му актив. За жилищата се разчита на Иван Иванов. Това е мъж, който е бил охрана в мините. И сега от него зависи кой може да се настани в апартаментите. Срещу месечен наем от 25 лева тук живеят всякакви хора.

„Рушат, взимат кабелите, скубят ги в стената, да изкарат някой лев. Така ги разсипват апартаментите. Аз нямам никаква вина за това нещо. Те имат задължения към „Колош”, имат да кажем голяма сума за плащане на наем, а наемът е 25 лева на месец. Това нищо не е и те понеже имат задължения към 500-600 лева и не идват при мен да сдадат ключа и аз да видя в какво състояние е, а те директно изчезват”, разказва Иван Иванов.

Блокът всяка година осиротява. И в него вече живеят само 7 семейства. Хора като Данаил Стоянов и Райка Иванова няма къде да отидат. И само се надяват да не стане още по-лошо. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK