С подписан меморандум започва изграждането на индустриалната зона в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 дка общински терен

Изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес и временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград - Иво Николов, подписаха Меморандум за изграждане на модерен бизнес парк в областния център.

С това се дава началото по практическата реализация на мащабния проект, който се очаква да привлече редица български и чуждестранни инвеститори в Благоевград.

Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 дка общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79.

"Преговорите по този проект са от една година. Община Благоевград е свършила изключително много работа до момента. Има осигурен пътен възел до терена, има подстанция за необходимите мощности, наблизо е пречиствателната станция. Остава само да се изгради инфраструктурата на самото място", заяви Антоанета Барес.

Тя бе категорична, че местоположението на бъдещата индустриалната зона ще привлече инвестиции от малкия и среден бизнес, включително и на чуждестранни компании, като целта е да се съсредоточи търсенето на високо технологични производства и логистики с висока добавена стойност.

"Ние ще търсим инвестиции, които ще създадат добре платена и квалифицирана работна ръка за града и региона", подчерта изпълнителният директор на Национална копания "Индустриални зони".

С подписването на Меморандума Националната компания започва да промотира терена край Благоевград пред инвеститорите, които искат да разширят производството си или да го ситуират в нови райони.

"Дори и към момента се попълват заявления за отговори на инвеститори на най-различни производстава. Радвам се, че община Благоевград вече ще попадне в тези заявления с терена, с който стартираме дейността си", подчерта Антоанета Барес.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград - Иво Николов, увери, че това е изключително важен стратегически обект за Благоевград и региона, който ще повиши  активността на икономическите агенти, ще вдигне оборотите на компаниите, ще увеличи постъпленията в общинския и републиканския бюджет, и не на последно място - ще рефлектира благоприятно върху жизнения стандарт на хората.

Терените в бъдещия бизнес парк ще се продават на потенциалните инвеститори на минимални цени и ще се търсят високо технологични производства.

Национална компания "Инудстриални зони" пък ще гарантира, че всеки инвеститор ще изпълни проекта си. Затова ще бъдат пописвани договори с клаузи, които да предотвратят каквато и да е спекула.

"Ако в рамките на три години инвеститорите не построят обекта си, ние си връщаме терена обратно. Имаме клауза със забрана три години след като се направи инвестицията терените и предприятията да бъдат продавани. Взимаме и банкова гаранция, за да се гарантира изграждането и устойчивостта на предприятието", заяви Антоанета Барес.

По този начин се гарантира, че недобросъвестни инвеститори няма да изкупят терените на минимални цени, а след това да ги препродават.

Предвижда се в близките година и половина бъдещата Индустриална зона край Благоевград реално да започне да функционира.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK