Кметът на Белица взе активно участие в среща за приоритетни проекти в сектор "Води", организирана от МОСВ

Снимки: Община Белица

Час и половина в Министерството на околната среда и водите се проведе среща с ресорния министър Нено Димов и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България за реализиране на приоритетни проекти в сектор „Води”.

Целта е да бъде осигурен финансов ресурс за общините с население от 2000 до 10 000 жители, като приоритет ще бъде изграждането на пречиствателни станции и канализационни мрежи, съобразени с националното и европейско законодателство.

По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” са предвидени 2 млрд.лв. европейско финансиране за водния сектор с населени места над 10 000 жители, сподели министър Димов.

„Има огромен недостиг от финансов ресурс за водните проекти в страната”. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще подпомогне населени места с водни проекти, отбеляза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

По време на срещата кметът на община Белица Радослав Ревански постави въпроса за повече средства за решаване на проблемите във ВИК сектора, за канализациите и отпадните води, особено за общини с малък бюджет като нашата.

Кметове поставиха въпроса за такса битови отпадъци. Според тях те няма да успеят от 1 януари 2018 г. да въведат новата методика за изготвяне на план-сметка и настояха за отсрочка от 6 месеца след приемане на наредбата.

В сектора ще има финансов ресурс по програма LIFE и финансовия механизъм на европейското икономическо пространство в новия програмен период за който общините ще могат да кандидатстват с проекти за оползотворяване на отпадъците, включително и биоразтворимите.

 

Радослав Ревански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK