Кметът на Банско поведе кукерите от "Вионово блато", градът ехти от звънци и тъпани!

Снимка: Infomreja.bg

Банско се разлюля от екота на звънци и тъпани. Коледа е!

Над 200 мъже, жени и деца излязоха на централния площад в курорта, а след това обиколиха целия град. На кръстовете си бяха опасани с тежки звънци, чийто звън се чуваше по цялата Разложка котловина.

„Ей, топло ми днес на душата“, казва просълзена банскалийка, дошла от Благоевград за празниците – да види своите, да погледа как хората с усмивка на лице скачат ведно с ритъма на тъпаните.

Първи „на сцената“ излязоха кукерите от махала „Костей блата“. Около 50 човека с маски, звънци и „гориво“ в ръка прогониха злите духове. След като приключиха с „дефилирането“ потеглиха към Начална станция, през целия град, за да махнат лошото от домовете и сърцата на хората.

Най-впечатляващо бе обаче присъствието на втората махала – „оттатък Глазе“, както казват местните, групата на „Вионово блато“.

Тя бе поведена от кмета на Банско – Георги Икономов, който съвсем очаквано за съгражданите си скачаше с над 100-килограмови звънци на кръста, препасан с кожени колани. Днес Икономов небеше кмет – той бе част от сто и петдесетте участници, който пийна руйно вино за сила и игра тежко хоро около камъка фонтан на центъра.

Наистина внушително бе присъствието на кукерите от „Вионово блато“, всеки от които бе с шапка с цветовете на българското знаме.

Българският байрак се развяваше в ръцете на юношите, а самият Икономов носеше знамето на Банско.

Не може да не кажем нещо и за най-малките – ония участници на по 3 години с едни мънички звънци и румени бузи, които се веселяха като големи хора, та някои и маски имаха даже.

„Ей, топло ми днес на душата“, пак казва банскалията, че има традиция в унисон с модерно Банско.

И там - на центъра са Крокодиле, Шинело, Сой, Мънка, Тулумбичка, Кубико, Бел Яне, Везето. Хора са това, ама с две имена - едното от които прякор. Ами така е в Банско - "шарени люде" има.

А отстрани хора с телефони снимат – гърци, македонци, китайци, англичани, руснаци. Гледат и пълнят очите си как пред българското няма ни цар, ни господар, как на хоро са млади и стари с усмивка и топла душа.

По традиция днес кукерите са без кожи, а само със звънци. Кожите слагат на Нова година, когато групите ще набъбнат по численост.

СНИМКИ ОТ ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

ВИДЕО ОТ ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ТУК

ВИДЕО 2

ВИДЕО 3

ВИДЕО 4

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK