Грижа за децата в риск, ученици от Гоце Делчев и Баничан получават топъл обяд

Снимка: Infomreja.bg

И тази учебна година ученици от трите основни училища в град Гоце Делчев и от това в село Баничан вече получават безплатен топъл обяд. 

Грижата, проявявана към деца в риск, продължава трета година.

В началото дейността е финансирана от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. След като тя доказва своята ефективност, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в град Гоце Делчев решава да я продължи. Нещо повече, от нея вече се ползват и децата, застрашени от отпадане от училище.

Тази година кръгът е разширен, като в него са включени и сираците, и децата, които се отглеждат от един родител, и тези с риск от социална изолация.

Списъците се обновяват всеки месец по заявка на класните ръководители. Има ученици, които трета година  ползват услугата. Изискването към всички е  да посещават редовно учебните занятия и да имат добро поведение в училище.

„През миналата учебна година общо 89 деца бяха включени в програмата. Ние координираме дейността си с директорите на училищата. Доставчиците на храна са тези, с които училищата са сключили договор - фирмите на Тома Мечев, Иван Горанов и Христина Шапкова. Средствата са от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“, казва  госпожа Анета Вълева – секретар на Комисията.

Осигуряването на топъл обяд за децата в риск има много добри резултати. Така те могат да остават и на занималня. Учениците имат стимул да полагат повече старание в училище, което води до намаляване на безпричинните отсъствия и до по-добра успеваемост. Доволни са  всички – ученици,  родители, учители. Това е добра практика, която може да послужи за пример.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK