Кметът на Банско: 1000 теста правят на хора, били в пряк досег с външни лица (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Той уточни, че това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от ОбА, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители

С РЗИ имаме взаимодействие и създаваме организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Тестовете ще бъдат 1000 бройки и по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период – от въвеждането на извънредното положение до периода на карантина и до момента, са били в пряк досег с външни хора, заяви кметът на Банско Иван Кадев.

Той уточни, че това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от ОбА, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми.

Тестването ще стане в Медицински център „Свето Благовещение“, което разполага с необходимите условия.

„Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва  в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи, и да се вземат адекватните мерки“, каза Кадев.

Тестването ще започне, когато се създаде необходимата организация – може и в късния следобед днес, може и през утрешния ден.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА колко точно са заразените лица в Банско досега, кметът каза:

Първоначално в Банско бяха установени 10 лица – сезонни работници, с положителен тест за заразата. Имаше само 2-3 жители на Банско. Днес тази бройка е размита, защото хора със симптоми показват отрицателен тест, а контактни без симптоми имат положителен тест. Затова тази извадка е важна за научните среди и за нас като граждани.

Буквално след изказването на премиера сутринта, телефоните на всички нас – личните лекари, загряха. Пациентите искат да получат необходимата информация кой ще бъде подложен на тест. Аз съм си набелязал пациенти, които са работили по хотели и в ски зоната. Ще подам техните имена, те са около 10-ина души. Аз също ще си направя тест, който най-вероятно ще покаже, че вече имам антитела срещу вируса, сподели д-р Георги Кушлев, общопрактикуващ лекар в града.

"Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела", обясни по-рано днес на брифинг премиерът Борисов.

"Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. Много труд положихме. Разпореждам днес на Щаба. И да е ясно – щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да започне масирано тестване в Банско", каза Борисов.

Тъй като имаме данни за епидемичното разпространение в Банско на хора, развили и доказани със заболяването, затова по разпореждане на премиера ще се направи едно изследване, за да се види там, където по заведенията и места, където са се срещали тези заболели, ще видим ли имат ли местните изграден имунитет, били ли са в контакт с вируса, обясни проф. Катранджиев.

Търсенето на антитела в Банско е заради това, че хората са били повече от 2-3 седмици в контакт с вируса, уточни Катранджиев.

Приемаме, че Банско е едно огнище. Хората там изстрадаха много – бяха затворени 14 дни. Днес се създава организация масирано с бързите тестове, които могат да ни свършат работа, защото те показват имаш ли антитела, и така ще можем да разберем колко от хората там като немалък град с много влизащи и излизащи от него заради туризма, ще ни даде една много ясна картина за тази цел, каза Борисов.

 

Д-р Кушлев
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Интерес12:51 - 08.04.2020
А всичи продавачи от ул. Пирин, ул. Найден Геров, които цяля зима са работили с чужденци
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK