Кметът Котев заряза лозята в Плоски

Снимки: Община Сандански

След цяла нощ правене на погачи, пити и баници, с. Плоски, община Сандански осъмна с музика, хора и църковни песни на лозята в местността Курило.

Там лозарите от селото, кметът на община Сандански – Кирил Котев, председателят на Общински съвет –Георги Георгиев, и Андрей Новаков – Европейски народен представител, ритуално „зарязаха” лозите и поляха с вино.

Празникът продължи с всенародно веселие и настроение, за което се бе погрижило НЧ „Светлина 1942“ със съдействието на община Сандански и с талантливите Общински духов оркестър, децата на село Плоски,ТС „Празник“, ЖФГ „Стримона“ и ТШ „Македонци“. По специална покана на Георги Георгиев жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Стоян Петров и Николай Кирчев.

На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград.

Бабите, погрижили се за вкусотиите на трапезата споделиха, че тайната на хубавите баници и пити е бавното втасване на тестото и сръчните ръце при правенето му. Местните винари пък не спираха да леят от божествената напитка и затвърдиха мнението, че за хубаво вино е необходимо освен хубаво грозде и много любов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK