Министър Нанков и кметът на Сандански откриха изцяло ремонтираната детска градина в Дамяница

Снимка: Община Сандански

Напълно обновената детска градина „Зорница“ в с. Дамяница бе открита днес с водосвет за здраве, много гости, песни и танци.

С благодарствени думи кметът Кирил Котев официално откри детската градина.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, сподели, че над половин милиард лева в навечерието на 15.09. са предвидени за ремонти на детски градини и училища. „Адмирирам общини, които работят усърдно за развитие не само на своите административни центрове, но и в селата“, допълни министърът.

След края на официалната част децата от детската градина изненадаха всички гости с кратка програма, подготвена от старши учител Емилия Малинова. След тяхното изпълнение всички имаха възможност да разгледат обновената и пъстроцветна детска градина.

Реализацията на проект „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“  по Програма „Интеррег - ИПА за трансгранично сътрудничество България – Бивша Югославска Република Македония“ започна пролетта. Бе направена топлоизолация на цялата сграда, ремонт на покрива, подменена бе покривната конструкция, дограмата, водопроводната и канализационна мрежа. Направено бе котелното помещение с  доставка на водогреен котел за отопление. Осветителните тела бяха заменени с енергоефективни. Подменена бе мълниезащитната инсталация. Проектът на стойност 199 795, 17 евро за община Сандански е трансграничен с Македония.

Детската градина вече има и нова ограда и нова подова настилка. Със средства от общинския бюджет се закупиха пекарна, стерилизатор, фризер и пейки. Цялото обзавеждане също бе подменено.

С модернизирането на детското заведение, където се обучават 78 деца от 1 до 7 г., ще се подобри образователната и работната среда в село Дамяница. Проектът е продължение на успешната политика на община Сандански да печели и реализира европейски и трансгранични проекти с голямо социално значение.

Гости на тържественото откриване бяха и екипът на партньорите от Република Македония, областният управител – Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет, общински съветници, родители и деца.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK