Над 400 самодейци от Бългрия и чужбина пяха и играха на Осмия международен фестивал в Гърмен (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Повече от 400 самодейци от 4 български и 14 чуждестранни групи участваха тази година в Осмия международен фолклорен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно“. Форумът се проведе в рамките на празничната седмица на община Гърмен, която се отбелязва за 17-и път.

Международният фестивал освен че бе черешката на тортата на празничната седмица, бе едно грандиозно събитие, на което среща си дадоха стотици самодейци от страната и чужбина. Те прекараха незабравими дни в красивата община, в която на едно място са събрани красиви природни дадености, минерални извори, прекрасни курортни комплекси и неповторима природа и въздух.

С голям концерт на групите от чужбина, голяма заря, която освети Гърмен и околностите, със задушевна и приятна среща на самодейците участници във фестивала, с кмета на общината домакин - Минка Капитанова, бяха закрити тазгодишните празници и Осмият международен фестивал, към който след всяка изминала година интересът както от страна на българските фолклорни състави, така и от чуждестранните расте.

Форумът „Да пеем и танцуваме заедно” бе открит тържествено от кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Дългото шествие по традиция и тази година тръгна от площадката пред древния римски град Никополис ад Нестум край квартал "Заграде" и пристигна след повече от час в центъра на Гърмен.

Парадът бе предвожван от българския национален трибагреник, носен от красиви девойки от гърменски самодеен танцов състав, които се представиха отново блестящо. В центъра на Гърмен, където бе и голямата сцена, многоцветното и многолюдно шествие на самодейци от България, Румъния, Гърция, Македония, Молдова и други държави бе посрещнато с бурни аплодисменти от стотиците местни жители и гости на фестивала, които въпреки студеното време останаха на площада и изгледаха невероятата фестивална програма на самодейците.

Всички самодейци от чуждестранните групи и гостите бяха настанени в хотелските комплекси на територията на община Гърмен. Според информация от общината, в тазгодишния международен фестивал участниците от България и чужбина са над 400 при около 300 през миналогодишното издание.

При тръгването си от Гърмен ръководителите на 14-те чуждестранни групи още отсега са заявили своето участие и в Деветия фестивал догодина, когато общината ще отбележи 18-годишнината от началото на своите празници.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ВАШИТЕ СНИМКИ"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK