Кметът Камбитов възстановява земеделието в Благоевград

Атанас Камбитов: снимка: Община Благоевград

Над 11 500 декара плодородна земеделска земя е актувана и вече е част от общинския поземлен фонд. Процесът, започнал с решение на кмета Атанас Камбитов, е първата стъпка към възстановяване на земеделието в Благоевград, като по този начин ще се насърчи местното производство и регионалната икономика.

Сред многото ползи от политиката на актуване на земеделски земи е и повишаването на заетостта в община Благоевград, като част от земите ще бъдат отдавани под аренда на местни производители. Чрез отдаването на земите под наем ще се повишат и приходите на общината и ще се даде шанс за възстановяване на традициите на Благоевград в сферата на земеделието.

В по-дългосрочен план, с разкриването на нови пазари за благоевградската продукция, ще се постигне траен икономически ефект и устойчив растеж на местната икономика. Ясният статут на тези 11 500 декара предполага, освен за земеделие, те да се използват и за други нужди според бизнес намеренията на предприемачите, но при строго спазване на нормативната база.

Придобитите земи са част от землищата на Благоевград и всички прилежащи села в общината. Най-обширни територии с нов статут за земеделските земи около село Дренково – над 1760 декара. В село Лисия те са над 1640 декара, в Падеш- над 1212 декара, а в Селище актуваните земи са на площ от 2240 декара.

 

КОМЕНТАРИ

И-Т16:51 - 04.11.2013
Бл-град,внимавай с БАНДИТОВ.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK