В Осмо СУ-Благоевград демонстрираха „Иновации в действие“ пред свои колеги от Гоце Делчев и Перник

Снимка: Infomreja.bg

Осмо СУ "Арсени Костенцев" е първото иновативно училище в община Благоевград

Благоевградското Осмо СУ „Арсени Костенцев“ посрещна тази сутрин свои колеги от училища в Гоце Делчев и Перник – партньори по Националната програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката.

В рамките на два дни учебното заведение домакин ще сподели своя опит като иновативно училище с представяне на нетрадиционни методи на преподаване. Пред своите гости то ще покаже как въвежда учениците в чудния и необятен свят на знанието – по интересен и забавен начин.

Осмо СУ „Арсени Костенцев“ работи за втора година по програмата „Иновации в действие“. Училището е първото в община Благоевград, обявено за иновативно с решение на Министерски съвет от 2018 г.

„Определено има какво да покажем на нашите партньори, да споделим своя опит и да обменим добри практики с иновативните училища от Гоце Делчев и Перник“, коментира директорът Сергей Биров.

В края на ноември преподаватели от Осмо СУ и Второ ОУ – Благоевград, бяха гости на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Меодий“ в Гоце Делчев, а сега училищата партньори връщат визитата.

Програмата през днешния ден включваше наблюдение на иновативни техники и методи на преподаване. Проведени бяха интерактивни уроци по Български език, Английски език, Човекът и природата, Човекът и обществото, Дигитален свят с участието на ученици от началните класове.  

Най-атрактивно бе представянето на дейността на клуб „Дождо“ съвместно с Факултета по педагогика при ЮЗУ „Неофит Рилски“. „Нинджи“ изследователи представиха знания в областта на природните науки и програмирането.

Преподаватели от Катедра „Химия“ демонстрираха опити пред малчуганите от 3. Б клас. Показаха им опит „Вулкан“, слонска паста, получаване на кислород от водороден пероксид и наличие на нишесте в определени храни – кисело мляко, хляб, ябълка... Дадоха им да управляват роботчето Арти.

„Доджо“ е верига от клубове, която съществува в 60 държави по света. Идеята е децата да навлязат в света на науката и технологиите по забавен начин, при това напълно безплатно. Да изграждат алгоритмично и критично мислене и да усвояват по-лесно учебното съдържание“, заяви доц. Николай Цанков от Факултета по педагогика, който е част от журито на Областното състезание по информационни технологии за ученици от 1-ви до 4-и клас в Осмо СУ.

Утре заниманията продължават с „Дигитален свят“ и 3D проекти в 6. А клас от Галина Владова и Надя Пандева. Следват Човекът и обществото – 3. Д клас – Красимира Николова, и интегриран урок за опазване на българската природа. Светла Писарева пък ще преподава по нетрадиционен начин Английски език.

Кулминацията в утрешния ден ще бъде откриването на традиционната изложба-базар на тема „Благословена е ръката, която дарява“ и представяне на авторски произведения на изкуството, отново изработени чрез иновативни техники.

В края на деня участниците в Националната програма „Иновации в действие“ ще проведат анкета и ще обобщят видяното и наученото при визитата си в училището домакин. За финал са предвидени и посещения на Регионалния исторически музей и Старинния квартал „Вароша“ в Благоевград.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK