Кметът Калин Гелев връчи почетен плакет на читалището в село Сапарево за 90-годишния му юбилей

Снимки: Община Сапарева баня

С богата празнична програма читалище "Народни будители - 1926" в село Сапарево отбеляза 90-годишния юбилей от създаването си.

Кръглата годишнина се чества точно на 1 ноември, в Деня на будителите, когато на тази дата през 1926 г. учителят Христо Наков основава читалището.

В празничната програма се включиха Женската и Детската фолклорна група към читалището, както и малчуганите от филиала в с. Сапарево на ДГ "Св. Анна".

В словото си председателят на читалището Теменужка Добрева припомни историята на създаване на културната институция, основателите й и дейността през годините.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, който бе сред гостите на юбилея, връчи на председателя на читалището почетен плакет. Плакетът бе даден за цялостен принос към развитието на читалищната дейност и за съхраняване на народните обичаи и традиции в общината.

Калин Гелев поздрави присъстващите с думите: "Нека читалището да запази своята идентичност и да продължава да развива просветната дейност, както го е направило през изминалите 90 години. На всички служители, бивши и настоящи, на всички самодейци – честит празник! Бъдете здрави и продължавайте да разпалвате огъня на българските традиции и дух, защото те ни държат в здравата сплав на единна и можеща нация. Честит Ден на народните будители на всички присъстващи! Бъдете здрави и нека начинанията на всички нас да допринасят за развитието на българското образование, култура и духовни ценности!"

От Община Сапарева баня читалище "Народни будители - 1926" получи и модерна озвучителна система - караоке уредба, с която фолклорните групи да провеждат своите репетиции и  участия.

Поздравителни адреси за годишнината бяха изпратени от народния представител Кирил Калфин, областния управител на област Кюстендил Виктор Янев и от политически формации.

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, депутатът Иван Ибришимов, общинските съветници Калин Базиргянов и Христо Милтенов, кметовете на Ресилово и Овчарци, бивши и настоящи читалищни дейци.

Десетки жители на село Сапарево също уважиха юбилея и поздравиха с празника кмета на селото Йордан Йорданов и читалищното настоятелство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK