Кметът и Общинският съвет решават за надстройки и пристройки върху частна общинска собственост в Гърменско

Снимка: Infomreja.bg, архив

За улеснение на жителите на община Гърмен правото на надстрояване или пристрояване на сгради върху частна общинска собсвеност вече ще се учредява от Общинския съвет по предложение на кмета.

Това гласи решение на местните парламентаристи в Гърмен, които направиха изменение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.

С изменението, което стана на последното заседание на Общинския съвет, съветниците и кметът Минка Капитанова улесняват собствениците на сгради, построени върху частна общинска собственост, при случаите на надстрояването или пристрояването им.  

Така право на надстрояване и пристрояване на сграда, построена върху имот частна общинска собственост, се учредява от кмета на общината без търг или конкурс на собственика на сградата, както и на собственици на жилища в сгради етажна собственост или техни сдружения.

Процедурата оттук насетне ще се извършва единствено след подаване на молба с приложени документи, установяващи правото на собственост на сградата, подлежаща на пристрояване или надстрояване до кмета на общината, след решение на Общинския съвет.

Учреденото право на строеж на имоти в тези случаи ще се извършва въз основа на пазарни оценки, изготвени от лицензиран оценител, съгласно чл. 22, ал. 3 от ЗОС.

Оценките се одобряват от Общинския съвет и не могат да бъдат по-ниски от данъчните. Общинският съвет може да определи по-висока оценка само ако в закона е установено друго, обясниха от администрацията в Гърмен.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK