Кметът Генчо Герданов: От Копривщица започва свободата на България! Вечна слава на героите!

Уважаеми българи, скъпи копривщенци,

С особена гордост мога да заявя, че днес, когато се навършват 143 г. от славната Априлска епопея, именно от Копривщица започва свободата на България, от пукота на първата пушка, която слага началото на Априлското въстание.

Тайната завера на копривщенския революционен комитет с председател Тодор Каблешков в кафенето на Тончо Шабанов се заклеват пред кама и револвер, пред святото Евангелие, че ще работят жертвено в името на свободата и че ще забият ръждясалия 500-годишен нож в гърдите на поробителя.

Спешното съвещание се събира в дома на Рашко Хаджи Стойчев и се взема съдбоносното решение за преждевременното избухване на въстанието. На Калъчевия мост пуква първата пушка на Георги Тиханек и с кръвта на простреляното заптие се написва Кървавото писмо. Патосът е в своя апогей, когато устремени към конака, се появяват въстаниците на Каблешков и поп Никола Белчов.

Тогава Каблешков се оттегля в Спицерията, където написва своята прокламация за обявяването на въстанието, т. е. на т. нар. Кърваво писмо, което отлетява за Панагюрище, където другият велик български син Георги Бенковски оглавява славната епопея.

Очевидецът на събитието Никола Караджов се мята на вихрогоня си и отнася новината в Клисура. Въпреки всичко, въстанието е потушено жестоко, но то е  особено важно, защото пробива пътя на свободата на България.

Затова днес нека сведем глави заедно пред паметта на всички загинали герои, за да живеем ние днес свободно!

По този повод на 30.4.19 г. ще се извърши възстановка на онези героични времена в Копривщица, ще се поднесат цветя пред паметниците на героите и ще присъстват министърът на културата, председателят на 44 НС Цвета Караянчева и др. гости от столицата.

 

Генчо Герданов

Кмет на Община Копривщица

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK