Кметът д-р Атанас Камбитов награди Спортист № 1 на Благоевград - вратаря на ОФК „Пирин” Красимир Костов (СНИМКИ)

Снимки: Община Благоевград

На официална церемония в зала „Скаптопара” кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов връчи отличието „Спортист на годината” на Благоевград за 2015 г. на вратаря на ОФК „Пирин” Красимир Костов. Началото на събитието бе поставено с химна на Република България и красив ангел от танцов клуб „Влахов”. Кметът д-р Камбитов приветства присъстващите гости, треньори, спортни деятели, спортисти, ветерани, прославили Благоевград и страната със своите постижения пред света.

„Тук сме за пореден път да се срещнем с успелите спортисти на Благоевград и да ги аплодираме. Изключителна чест за мен е да поздравя нашите специални гости, хората, които много пъти са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи, като са ни карали да плачем от радост и гордост - Илиана Раева - многократната световна и абсолютна европейска шампионка и Тервел Пулев. Гордост е, че имаме толкова много спортисти от Благоевград, покорили спортните върхове и вашите успехи искам да ви уверя, че са и наши, защото вие прославяте града, правите го разпознаваем и ние занапред като Община ще се стремим да поддържаме една политика, която в последните години мисля, че бележи доста успехи. Няма да изброявам какво направихме последните години, няма да казвам какво ще правим следващите 4 години, просто ще продължим да работим.

Ще кажа само едно - през предходните 4 години броят на децата, които активно спортуват в община Благоевград, се увеличи 3 пъти и това е повече от красноречиво. Ще завърша с една фраза, която беше повтаряна много пъти от един силен българин в най-трудния момент, защото много е важно човек да побеждава, но още по- важно е, когато губи, да има силата да се изправи и да продължава, защото ако не се продължаваше напред и „Пирин” нямаше да има 6 мача с оглед на сезона и много спортисти въпреки трудностите нямаше да бележат успехи- силният българин е Кубрат Пулев. Продължаваме напред с вяра във възможностите и воля за успех”, каза в приветствието си д-р Камбитов.

Сред гостите на спортно събитие № 1 на Благоевград бяха световната и многократна шампионка по художествена гимнастика, „златното момиче” на България Илиана Раева, двукратният европейски вицешампион и носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон Тервел Пулев, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете на Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, по европейските проекти и програми Зорница Кралева, по икономика и финанси Иво Николов, по строителство и сигурност Янко Янков, вицепрезидентът Световната федерация по таекуондо и „Почетен гражданин на Благоевград“ Марио Богданов, треньори, спортни деятели, ветерани, гости.

„Скъпи родители, състезатели, треньори, всички, които се занимавате със спорт, които помагате на спорта в Благоевград, това, което виждам е един голям коледен подарък за мен преди най- хубавите и светли празници. Поздравявам вашия кмет за всичко, което прави за града. Наистина той заслужава аплодисменти. Г-н Камбитов, за мен е огромно щастие да видя какво се прави за спорта в Благоевград, за мен е огромно щастие да видя всички тези успели спортисти. Това, което правите тук е един прекрасен модел за това, което трябва да се направи във всички градове. Със статистиката, която чухме, трябва да се гордее не само Благоевград, а цяла България.

Спортът е социален феномен, той е онова, което отделя нашите деца, подрастващите, бъдещето на България, от дрогата, алкохола, цигарите, което прави хората, децата и младото поколение устойчиви, здрави, готови да бъдат не само големи спортисти, а да бъдат едни истински професионалисти, да се срещат очи в очи с трудностите в живота и да ги преодоляват лесно. За мен е огромно удоволствие, че след 65 години история в най-красивия и женствен спорт - художествената гимнастика, най-накрая една мечта на нас, хората, които се заминаваме с този спорт, за се сбъдне и тя е факт във вашия град. Имах удоволствието и да видя колко наистина талантливи гимнастички отглежда Лидия Стоянова в момента. Надявам се в най-скоро време Благоевград да има своето първо златно момиче, а защо не и повече”, каза Раева и пожела на присъстващите да бъдат здрави, силни заредени с любов, да се уважават и обичат повече, да обичат Благоевград, да обичат всички, които се грижат за него, за спорта. „Нека да правим така, че в България да расте здраво и успешно поколение”, пожела още Илиана Раева.

От своя страна Тервел Пулев подкрепи думите на Раева за развитието на спорта. „Чувствам се горд от това, което видях във всички тези деца. Защото на церемонията по награждаване на „Спортист на годината” в София е за цяла България и там виждаме 10 човека, повечето от тях, които се готвят в чужбина и са професионални спортисти и това им е работа от години. Тук обаче награждаваме подрастващи таланти, които са доказали  че могат и заслужават. Какво по-хубаво от един час прекаран в спортната зала или на спортното игрище, какво по-хубаво от това да стимулираме тези деца да го правят. Радвам се, че всяко едно от тях получи отличие, за което лично благодаря на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов”, каза още Тервел Пулев.

Девет спортни журналисти с тайно гласуване определиха кои са спортистите на 2015 г. на Благоевград. Петима спортисти получиха награди в категорията “Деца, юноши и девойки до 18 години” - Йоана Янкова от ГК „Любчо Солачки”, Емануил Богоев - боксов клуб „Пирин”, трето място за Дени Велев - таекуон-до клуб „Фолкън”, втори за Антон Огорелков от същия клуб и първо място получи Сашо Андреев от Спортен клуб по канадска борба „Спартак”. Кметът д-р Атанас Камбитов награди и 50 деца спортните клубове от града, които са постигнали високи резултати през годината на национални, европейски и световни състезания. „Посланици на спорта” пък станаха Страхил Попов, Станислав Манолев, Чудомир Чокаров, Емил Кърцелски, Антон Балев и Георги Цурев. Отличени бяха и спортисти в неравностойно положение, начело с Катя Сейменска и Емил Якимов.

Пето място в категория „Младежи, девойки, мъже и жени” грабна Иво Балабанов - лека атлетика - клуб „Джордан”, четвърто за Любомир Бакалски – Таекуон-до клуб „Фолкън”. Второ място в същата категория зае световния шампион спаринг мъже над 85 от Световно първенство по Таекуон-До ITF тази година Рами Шау. Купа и грамота за трето място в категорията получи златният медалист на Републиканското първенство за 2015 година за лява и дясна ръка Георги Гайдарждиев. Те бяха наградени от Илиана Раева и боксьора Тервел Пулев.

Наградата за „Феър плей” отиде при едно момиче, което играе мъжки спорт, какъвто е футбола - националната състезателка до 17 и до 19 години Вени Дона Сърбинска. За треньор на 2015 година наградата заслужено бе отредена от журито за човека извел ОФК „Пирин” - Наджи Шансой, чийто отбор грабна и приза „Отбор № 1 на Благоевград”. Носител на Приз “Малин Христов – Йордан Костадинов” за спортен журналист на Благоевград бе избран Борис Николов. За втора поредна година Община Благоевград отличи и заслужили деятели на спорта, които с дългогодишен труд, постоянство и себеотдаване са допринесли за престижа на Благоевград в спортните среди в България и света - Георги Кайнакчиев – баскетбол, Йордан Самоковлийски – футбол, Йордан Янев - лека атлетика, Йордан Попмихайлов - футбол и Методи Стоянов – футбол.

Изключителната атмосфера в залата бе създадена от видеостена, на която се прожектираха моменти от спортния живот на наградените. Празничната обстановка и доброто настроение на гостите бе подсилено от младите надежди на художествената гимнастика от КХГ „Пирин” показаха красиви съчетания, изпълненията на танцов клуб „Карат”, демонстрации от ГК „Любчо Солачки” и таекуон – до клуб “Фолкън”, Клуб по спортни танци „Импулс”. Александрина Механджийска и Лъчезар Кацарски изправиха препълнената зала „Скаптопара” на крака с изпълнението на   “Песен за Благоевград”, с която бе поставен финалът на церемонията „Спортист на Благоевград” за 2015 г.

С изключително вълнение първата награда за „Спортист на годината” кметът д-р Камбитов връчи на вратаря на ОФК „Пирин” Красимир Костов, като му пожела мрежата на отбора през следващия сезон да остане „суха”, а на нападателите пожела да не правят същото с мрежата на противника. „За мен е голяма чест, че съм избран за „Спортист № 1”, но наградата не е само за мен, тя е за нашия отбор, защото всички заслужават днес да са на моето място, благодаря на всички треньори, на ръководството”, каза развълнуван вратарят на ОФК „Пирин”.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ВАШИТЕ СНИМКИ"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK