Кметският наместник на Ковачевица Кирил Жуглев поби кръст на новопостроения параклис в Деня на християнското семейство

Кирил Жуглев, снимки: Личен архив

Красив кръст избра да постави днес, в Деня на християнското семейство, на покрива на новопостроения параклис в гърменското село Ковачевица кметският наместник Кирил Жуглев.

Строителството православния храм е към своя край и местни жители и гости много скоро ще се радват на прекрасен параклис. Той е изграден на мястото на стара градена преди столетие сграда на местните гробища в Ковачевица и досега нито един кмет или кметски наместник не се нае да построи нов.

Според православната традиция на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария - бъдещата Божия майка. Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Кметският наместник на Ковачевица Кирил Жуглев освен че е един от най-дейните и инициативни управници в община Гърмен, е и силно вярващ човек, което му дава сили да строи и обновява християнските светини в курортното село Ковачевица, което е обявено за архектурен резерват през 1977 година.

Селото е безценна историческа забележителност, предимно защото е успяло да съхрани специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане. То е и идеално място за културно-опознавателен туризъм и спокоен отдих сред традиционните родопски къщи.

Именно това е идеята и целта на родолюбивия управник Кирил Жуглев - да запази автентичността на селото и да го направи още по-привлекателна дестинация за туристи и историци от цял свят, коментират местните жители, които се радват на трудолюбието и новите придобивки, станали възможни след назначението на Жуглев за кметски наместник. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK